Kültür Sanat ‘Görünür olmayanı göstermek istedim’

‘Görünür olmayanı göstermek istedim’

02.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tamamı optik illüzyon tablolardan oluşan “Verity” koleksiyonu Sapphire Art’ta sanatseverlerle buluşan Çiftçi, “Ustam Luc Simon, ‘Sanat, görünür olmayanı görünür kılmak’ derdi. Ben de o görünür olmayanı gözler önüne sermek istedim” dedi

‘Görünür olmayanı göstermek istedim’

Gizem Çetimen / İstanbul

Haberin Devamı

Ressam Recep Çiftçi’nin ‘bir tuvalde iki tablo’ mottosuyla yola çıktığı ve tamamı optik illüzyon tablolardan oluşan eserlerinin yer aldığı “Verity” koleksiyonu dün Sapphire Art’ta sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Feride Çelik’in üstlendiği sergide, sanatçı eserleri aracılığıyla tutarlı bir ahenge ulaşıldığında hakikatin netlik kazanacağını vurguluyor. Serginin dün gerçekleşen basın lansmanında Milliyet’e konuşan sanatçı Recep Çiftçi, serginin oluşma sürecini şu sözlerle anlattı: “Geçen sene pandemiden hemen önce Akaretler’de solo bir sergim olmuştu. Bu sergide ‘Evrenin Sureti’ başlığı altında 40’a yakın tablo görücüye çıkmıştı. O sergide aslında şimdiki sergimin ilk tohumları atıldı. Çok beğenilen ‘Meryem’ tablosunu optik illüzyon tekniğiyle yapmıştım. Pandemi süresinde de atölyemde hep çalıştım ve 30’a yakın tablo çıktı.”

Haberin Devamı

‘Görünür olmayanı göstermek istedim’

İllüzyon optik tekniği

14 eserin yer aldığı “Verity” isimli sergiye gelen izleyiciler, eserlerde ilk bakışta soyut bir renk kompozisyonu görüyor. Ancak cep telefonlarının kameraları ve fotoğraf makinelerinin kadrajı yardımıyla bakıldığında ise eserlerde bir suret ortaya çıkıyor. Recep Çiftçi’ye göre burada soyut kavram somut bir insan figüründe can buluyor. Sanatçı soyut ve somut ilişkisini bir illüzyon optik tekniğiyle gerçekleştirmiş. Sureti dairesel veya lekesel olarak böldüğünde; soyut bir kompozisyon beliriyor. Ama teknoloji sayesinde bu bölünmüşlük kamerada birleşiyor ve suretin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Sergide bulanan “Vermeer’s Verity” adlı eser, en çok dikkati çeken çalışmalar arasında yer alıyor. Sanatçı, bu çalışmasında optik Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” adlı yapıtını optik illüzyon tekniğiyle sanatseverlerle buluşturuyor. Çiftçi, çalışmalarının kendi manevi yolculuğunun bir sonucu olarak gördüğünü belirterek “Manevi derken mana demek istiyorum. Ustam Luc Simon, ‘Sanat, görünür olmayanı görünür kılmak’ derdi. Ben de o görünür olmayanı gözler önüne sermek istedim” dedi. “Verity” sergisi, 30 Mayıs’a kadar görülebilir.