Kültür SanatHem gotik hem komik

Hem gotik hem komik

14.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hem gotik hem komik

Hem gotik hem komik


Kesik başlı bir hayalet süvari... Dallarında özsuyu yerine kan dolaşan bir ağacın cehenneme açılan kovuğundan atıyla fırladığında Sleepy Hollow ahalisi son dualarını eder... Adli tıbbın kurucularından sayılabilecek Ichabod Crane olayı araştırmaya gönderilir. Hayaletlere pabuç bırakmayacak bilim adamı kesik başlı süvariyi görünce düşüp bayılıverir!
Çok şükür yuvarlanan kafalar, kesik boyunlardan fışkıran kanlar hassas izleyicileri Ichabod’a benzetmiyor. Soğuk ve koyu renklerin egemen olduğu, gece değilse kurşuni bir gökyüzünden süzülen ışıkta, puslu bir peyzajın içinde geçen olayları gülerek izliyoruz.
Tim Burton, çocuksu bir tavırla mizah katmasa “Hayalet Süvari" dört başı mamur bir gotik korku filmi olurdu. Ama bu haliyle oldukça komik. Hıristiyanlığın bir türlü kurtulamadığı batıl inançlarından besleniyor. Anlatılan öyküye uygun mistik ve ürkünç mekanlar başarıyla tasarlanmış. Bu çalışma, En İyi Sanat Yönetmeni dalında Rick Heinrichs ve Peter Young’a Oscar kazandırdı.

“Hayalet Süvari / Sleepy Hollow"

  • Yönetmen: Tim Burton
  • Görüntü: Emmanuel Lubezki
  • Senaryo: Andrew Kevin Walker
  • Müzik: Danny Elfman
  • Oyuncular: Johnny Depp (Ichabod Crane), Christina Ricci (Katrina Van Tassel), Miranda Richardson (Lady Van Tassel), Michael Gambon (Baltus Van Tassel).