Kültür SanatHeykel yaşamın parçası olmalı

Heykel yaşamın parçası olmalı

20.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Heykel sanatının gelişimine katkı sunmak için düzenlenen II. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’nın jüri üyeleri, kamusal alandaki heykellerin artması gerektiğine dikkat çekiyor. Jüriye göre heykeller yaşamın bir parçası olmalı

Heykel yaşamın parçası olmalı

Seray Şahinler Heykeller son zamanlarda gündemimizi oldukça meşgul ediyor; tartışmalara neden olan ise farklı illeri kendine has özellikleriyle sembolize eden heykeller… Estetik yönünün zayıflığı gerekçesiyle tartışmalara konu olan heykeller “heykel sanatı nasıl olmalı” sorusunu gündeme getiriyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin heykel alanındaki özgün projesi II. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’nın heyecanı ise dolu dizgin sürüyor. Milliyet Sanat’ın bu yıl Mesa Holding sponsorluğunda düzenlediği yarışma bu noktada daha da anlam kazanarak iyi heykellere imza atan  fakat eserlerini sergileme fırsatı bulamayan yetenekli sanatçıların görünürlüğünü arttırmayı ve heykel sanatına gönül verenleri teşvik etmeyi amaçlıyor.  Son başvuru tarihi 9 Haziran olan yarışmaya başvurular yoğun ilgi nedeniyle 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı. Başvurular sürerken yarışmanın önemini ve bugün “heykel nasıl olmalı” sorusunu jüri üyeleriyle değerlendirdik…

Heykel yaşamın parçası olmalı

Estetik değeri yüksek olmalı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Neslihan Pala: “Sanatın veya heykel sanatının diyelim, ulaşabildiği kitle toplumun yüzde kaçıdır? Contemporary İstanbul’a giderseniz, evet heykel sanatı ilgi görüyor dersiniz, burada sorun yok. Ancak heykel günlük yaşantımızın bir parçasıdır diyemeyiz. Toplumun yakın temasta bulunabildiği kamusal  alan heykelleri, anıtlar ve özgün heykeller fiziki veya interaktif bir deneyim sunma ve yaşatma kapasitesine sahip olsa da görmezden gelinebiliyor ve ne yazık ki görmek istemeyeceğimiz heykel sayısı da çok fazla. Heykel sanatını yaygınlaştırma yöntemi, iyi ve estetik değerleri yüksek heykellere dikkati yönlendirerek olmalıdır. Bu da yarışmalarla mümkün. Kamusal alan heykellerini, bir kurul onayını alarak veya bir yarışma jürisinin seçimiyle toplumun huzuruna sunmak gerekir..”

Haberin Devamı

Genç sanatçılar için iyi bir alan

Sanatçı Seçkin Pirim:  “Yarışmaların, öğrenci ya da yeni mezun sanatçı adaylarının kariyerinde önemli bir yol hızlandırma etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’nın kendini göstermeye çalışan bir sanatçı için iyi bir alan sağlıyor. Türkiye’de kamusal alanda çağdaş heykeller görememek en büyük sorunlardan biri. Heykel gelişimi bir ülkenin gelişimi adına çok önemli. Yaşamın bir parçası haline gelmeli heykeller. Özellikle son dönemde rüyalarımıza giren şehir girişlerine koyulan heykeller biran önce bu konuya el atılması gerektiğini gösterdi bize. Ülkeye sanat değeri yüksek çağdaş heykeller yerleşmeli. ”

Haberin Devamı

Umutla çalışmanın en büyük ödülü

Heykeltraş Fabio Lattanzi Antinori: “Heykel sanatını geniş kitlelere tanıtmak ve ulaştırmak için bu platformlara ihtiyaç var. Çünkü ödüller pek çok sanatçı için yeni fırsatlara açılan kapılardır. Çalışmalarını daha geniş bir izleyici kitlesinin önünde sergileme imkânı buldukları gibi sanat profesoyenellerinin de ilgisini seçme fırsatını yakalıyorlar. Sanatçılar, stüdyolarının yalnızlığında, uygulamalarına inanmayı öğrenerek, görünmez izleyiciler için işler yaratarak, bu eserlerin bir galeri alanının ışığını görüp görmeyeceğini ve gerçek izleyicinin gözüyle karşılaşıp karşılaşmayacağını bilmeden çalışırlar. Bir sanat ödülüne aday olmak, saatlerce süren umutlu, kararlı, amansız çalışmanın en büyük ödülüdür.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler