Kültür Sanat İsrail’de 1200 yıllık cami bulundu

İsrail’de 1200 yıllık cami bulundu

28.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Necef Çölü’nde arkeologlar dünyadaki en eski camileri arasında sayılabilecek 1200 yıllık bir cami ortaya çıkardı.

İsrail’de 1200 yıllık cami bulundu

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Birkaç yüz kişinin aynı anda ibadet edebileceği kadar büyük olan yapı, kare şeklinde ve güney duvarında Mekke’ye bakan küçük bir yarım daire girintisi bulunuyor. Times of Israel’den Amanda Borschel-Dan’ın haberine göre, şu anda Bedevi şehri Rahat’ta bulunan cami, bölgede planlanan inşaat öncesinde yapılan kazılar sırasında keşfedildi. Arkeologlar caminin yaşını belirlemek için bölgede bulunan ve yedinci ile sekizinci yüzyıllara tarihlenen çok sayıda seramiğe başvurdu.

Haberin Devamı

Yeni sorular

2019 yılında, yaklaşık bir mil ötede aynı döneme ait başka bir cami daha keşfedilmişti ancak bu camide hiçbir eser yoktu. Yeni keşfedilen caminin yakınında çok farklı bir yapının kalıntıları daha var. Arkeolog Kogan-Zhavi, Times of Israel’e verdiği demeçte yedinci yüzyıldan kalma nadir camilerin İslam’ın nasıl yayıldığını öğrenmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Arkeologların yaptığı incelemeye göre İslam, kuzey Necef’e erken bir tarihte geldi. Araştırmacılar şimdi “Bölgedeki Hristiyanlar mı Müslüman oldu, yoksa yarı göçebe tüccarlar İslam’ı uzaktan mı getirdi?” sorusunu aydınlatmak için çalışacak. Kogan-Zhavi, cevabın muhtemelen her ikisi de olduğunu söylüyor.