Kültür Sanat ‘Kapadokya’da yıkım yok’

‘Kapadokya’da yıkım yok’

20.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir süredir gündemde olan Kapadokya’da ve Kız Kulesi’ndeki yıkım iddiaları hakkında konuştu.

‘Kapadokya’da yıkım yok’

Dün NTV’de yayınlanan Seda Öğretir ile Özel Röportaj programına katılan Bakan Ersoy, Kapadokya’da devam eden yol çalışmasıyla peri bacalarının değil, kaçak yapıların yıkıldığını ve yeni yol sayesinde kültürel varlıkların korunduğunu söyledi. Ersoy, “Bölgede şu ana kadar 400’den fazla kaçak yapı yıktık. UNESCO mevcut yolun kapatılması için yazı gösterdi. Mevcut yolun altında höyükler, yeraltı şehirleri var” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’da Kız   Kulesi’nde devam eden restorasyon çalışmasıyla ilgili ise yanlış bilgilerin paylaşıldığını dile getiren Ersoy, “Kız Kulesi’nin geçmişine bakmak gerekiyor. ‘40’lı yıllarda bir yangın çıkıyor ve sonrasında da restorasyona alınıyor. Beton ağır bir malzeme, yapıya yük biniyordu. Şu an Marmara Denizi’nde bir hortum çıksa, kuleyi alıp götürür. Biz de bunun önüne geçmek için restorasyon sürecini başlattık. Birçok uzman isimle çalışmalar yürüttük ve bünyemize dahil ettik. Yapılacakları basın lansmanıyla Eylül 2021’de anlattık. Betonarme bölüm özgün malzemeyle yeniden yapılıyor. Denizin altında da binayı etkileyen boşluklar vardı. Hocalar acilen müdahale edilmesini raporladılar. Biz de özgün şeklini koruyarak restorasyon sürecine başladık. Restorasyon sürecine girildiğinde kolonlar kirişlerin birbirine bağlı olmadığını ya da deniz kumunun kullanıldığını gördük. Süreç de bu yüzden uzadı. 80 yılda yapılan yanlışları düzeltiyoruz. Bittiğinde Müzekart’ın geçerli olduğu bir işletme olacak” dedi. -KÜLTÜR SANAT SERVİSİ