Kültür Sanat Konya'da sanat tamiri

Konya'da sanat tamiri

24.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konya'da sanat tamiri

Konyada sanat tamiri

Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları tarafından Konya'da açılan yeni tiyatro sahnesiyle birlikte Türkiye genelindeki tiyatro sayısı 12'ye çıktı

KÜLTÜR Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün Sivas, Erzurum ve Van'dan sonra 19 Aralık'ta Konya'da açtığı ilk yerleşik devlet tiyatrosu ile Türkiye'deki devlet tiyatrosu sayısı 12'ye çıktı. Açılışını Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın gerçekleştirdiği Konya Devlet Tiyatrosu ilk evsahipliğini; Refik Erduran'ın yazdığı, rejisörlüğünü ise Tansu Aytar'ın yaptığı "Tamirci" adlı oyuna yaptı.
Yazılı ve görsel basındaki rekabet girişimlerini anlatan ve değişik pazarlama biçimleriyle yaratılmaya çalışılan toplumsal yapılanmanın eleştirildiği oyunu 12 yıl önce yazdığını belirten Refik Erduran, basında olduğu gibi herşeyin merkezinin İstanbul olmasını da eleştirdi. "Avrupa'ya AB üyeliği konusunda kızdık. Ama İstanbul da yıllardır Anadolu'ya aynı bakış açısıyla yaklaştı" diyen Erduran, Türkiye'nin Anadolu insanı sayesinde düze çıkacağını söyledi.
Konya'nın Mevlana'sıyla Türk kültürünün hoşgörüsünü temsil ettiğini belirten Kültür Bakanı İstemihan Talay, "Hoşgörü bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz ve demokrasinin en önemli değerlerinden biri" dedi. Talay, 500 kişilik Konya Devlet Tiyatrosu'nun koltuklarının yenilenmesi için 5 milyar lira maddi destekte bulunacaklarını açıkladı. "Bir bebeği dünyaya getirmek kutsaldır ama o bebeği büyütmek daha kutsaldır. Biz bugün burda bunu gerçekleştirdik" diyen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bozkurt Kuruç, Konyalıları tiyatroya sahip çıkmaya çağırdı.
Teknik ekiple birlikte 37 sanatçının görev alacağı Konya Devlet Tiyatrosu'nun müdürlüğüne getirilen Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Şeyda Akova, gülerek göreve getirildiğini oyun başlamadan kısa bir süre önce öğrendiğini söyledi. Konya Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünde diksiyon dersi verdiğini belirten ve oyun akşamı oldukça heyecanlı olan Akova, "Müdür olduğumu bugün öğrendim. Buraya yerleşmeyi düşünmüyorum. Turne düzeni içinde gidip geleceğim. Konya halkına aşığım" dedi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bozkurt Kuruç ise Akova'nın, Türkiye'deki devlet tiyatroları içinde şu an tek bayan müdür olduğunu söyledi.