Kültür Sanat Küçük dev savaşçı

Küçük dev savaşçı

16.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Küçük dev savaşçı

Küçük dev savaşçı





Küçük dev savaşçı
Yıl M.Ö. 50’dir. Galya, Romalıların işgaline uğramıştır. Ama küçük bir köyde yaşayan bir grup Galyalı, bu işgali reddederek Romalılara karşı koyar ve Totoryum, Akvaryum, Laudanyum ve Toplantıyum garnizonlarındaki Romalılar’a hayatı zehir eder. Bu köyün sakinlerinden -ne de sakinlerdir ya!- Asteriks ve Obeliks (bizde bilinen adlarıyla Hopdediks / Oburiks), iki canciğer dosttur. Onurlu ve akıllı bir savaşçı olan Asteriks, köyün büyücüsü Panoramix’in (bizde Hokusfokus / Büyüfiks) hazırlamış olduğu özel bir iksir sayesinde olağanüstü bir güce kavuşur ve tehlikeli görevler üstlenerek Romalılar’a karşı kahramanca savaşır. Yemek yemeyi çok seven, iri cüssesi nedeniyle iksire miksire ihtiyaç duymayan göbekli ve sevimli Obeliks ise her zaman kavgaya ve can dostuna yardıma hazırdır.
Bu konu çevresinde dönen maceralar, yıllardır Asteriks tutkunlarını tarihte ve coğrafyada bambaşka boyutlara taşıyor. Afrika dillerinden Farsçaya kadar neredeyse tüm dillere çevrilmiş olan seri, kırk üç yıldır büyüsünü yitirmedi. Üstelik Asteriks’in Galya’dan Mısır’a, Britanya’dan Korsika’ya, İspanya’dan İsviçre’ye uzanan serüvenlerini hatmedenlerin Internet üzerinde ‘Yüzük Kardeşliği’ni kıskandıracak kadar sıkı bağları var.
Asteriks’in yaratıcıları
Dünyada milyonlarca fanatiği bulunan Asteriks’in yaratıcılarından Alberto Uderzo 1927 yılında doğdu ve ilk çizimlerini daha anaokulundayken yaptı. Yedi yaşındayken Mickey Mouse Dergisi’ni okuduktan sonra kendi öykülerini resimlemeye başladı. Karikatür üzerine kariyer yaptığı dönemde Paris’de World Press için çalışırken Rene Goscinny ile uzun yıllar sürecek bir dostluğun temellerini attı.
İkili, "Asteriks"i ilk kez 29 Ekim 1959’da Pilote Dergisi’nde yarattı.
Dergide yayımlanan ilk öykü, "Galyalı Asteriksöti. Maceralar, iki yıl sonra bir araya getirildi ve 1961 yılında öyküyle aynı adı taşıyan ilk albüm yayımlandı.
Birlikte 24 albüm hazırlayan ikiliden Goscinny’nin 1977 yılındaki ölümüyle Uderzo gene yalnız kaldı ve "Asteriks"in maceralarını tek başına yazıp resimlemeye başladı. Çizer, toplam 30 farklı öykü için 14 binden fazla çizim yaptı ve "Asteriks"in çizgi romanları dünyada 280 milyon kopyayı geçti. Bu öyküler, Serdar, Kervan ve Remzi Yayınları tarafından Türkiye’de de yayımlandı.
İlk Türkçe baskıda Asteriks’in adı ‘Bücür’dü ve çizgi romanın resimleri Ayten Oflaz tarafından tekrar çizilmişti. Serdar Yayınları’ndan çıkan bu eski baskılarda zaman zaman ‘Aster’ adı da kullanıldı. Asteriks’in maceraları Türkçe’ye Tevfik Ünsi, Halit Kıvanç, Olcay Kunal ve Mehmet Aşçıoğlu gibi isimler tarafından çevrildi.
2001 yılına kadar yayımlanmış 30 öykünün tamamı, Remzi Kitabevi tarafından basıldı. "Asteriks et Latraviata / Asteriks ve Aktris" adlı 31. Asteriks albümü, 14 Mart 2001’de yayımlandı ama henüz Türkçe’ye çevrilmedi.

Karakterler
Asteriks ve Obeliks dışındaki önemli yan karakterlerden bazılarına gelince...
Panoramix - (Hokusfokus / Büyüfiks)
Köyün saygıdeğer büyücüsü. Hazırladığı sihirli iksirlerle tanınır. Spesiyalitesi, içeni üstün bir insan haline getiren iksirdir. Ama reçeteleri ve marifetleri, bununlu sınırlı değildir...

Assurancetourix - (Dertsiziks / Kakafoniks)
Bir dahi olduğunu düşünmektedir. Müziğe çok yetenekli olduğunu sanır. Bırakın şarkı söylemeyi ağzından bir
kelime çıkmazsa, herkes
ona minnettar kalır.

Abraracourcix - (Toptoriks)
Kabilenin cesur ve sinirli bir yapıya sahip olan şefidir. Adamlarından saygı görürken düşmanlarının ödünü kopartır. Kendisinin ise bir tek korkusu vardır: Ertesi gün gökyüzünün başına düşmesi. Ama her zaman söylediği gibi ‘Yarın hiç gelmez’.

Ideefixe - (Idefix)
Obelix’in sevimli köpeği.

Meraklısı için başvurulabilecek Internet siteleri: