Kültür Sanat Kybele 60 yıl sonra anavatanına döndü...

Kybele 60 yıl sonra anavatanına döndü...

14.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bolluk ve bereketin sembolü, “ana tanrıça” Kybele heykeli 60 yıllık aranın ardından ait olduğu topraklarda sergilenmeye başlandı. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde görücüye çıkan eserin tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Afyonkarahisar’daki müzenin tamamlanmasının ardından heykelin bulunduğu bölgeye gideceğini söyledi

Kybele 60 yıl sonra anavatanına döndü...

Türkiye’den kaçak yollarla İsrail’e götürülerek satılan ve M.S. 3. yüzyıla ait olduğu belirtilen Kybele Heykeli, on binlerce kilometre yolculuğun ardından ABD’den ana vatanına ulaştı. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne getirilen Kybele Heykeli Afyonkarahisar’daki müze tamamlanana kadar burada ziyaretçilere açık olacak. THY’ye ait kargo uçağıyla dün sabaha karşı İstanbul’a getirilen 1700 yıllık eserin tanıtımı İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşti. Tanıtıma Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnel, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu ve İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ömer Erhan Konanç ile yetkililer katıldı.

Haberin Devamı

Karşı dava açıldı

Programda konuşan ve eserin iade süreci ile ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bir İsrail vatandaşının 2016 yılında Roma dönemine ait bir Kybele Heykeli’ni yurt dışına ihraç edebilmesi için izin talebinde bulunması ve İsrail makamlarının eserin fotoğraflarını ülkemize ileterek kökeni hakkında bilgi talep etmesiyle başlamıştır. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları Feza Demirkök ve müzemizden emekli olan Şehrazat Karagöz, bu heykelin Afyonkarahisar’da 1964 yılında bulunmuş olan ve halen orada sergilenen Kovalık Eserleriyle tipolojik benzerliğini tespit etmişlerdir. Elde edilen bilgiler ışığından harekete geçilerek eserin ABD’de gerçekleştirilecek satışının durdurulması istenmiştir. İlgili şahsın Kybele Heykeli’ne dair açtığı aidiyet davasına Türkiye karşı hukuk süreci başlatarak cevap verilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Sulh yoluyla çözüldü

Heykelin Türkiye’ye ait olduğunu ispatlamaya yönelik uzmanların yerinde inceleme yaptığını belirten Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: “İnceleme ve raporlara ek olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıkları da çok ciddi katkı sağlamışlardır. Bilimsel kanıtlar eserin ortaya çıkarıldığı yıllarda bölgede yaşayan görgü tanıklarının ifadeleri ve Afyonkarahisar’daki kaçakçılık olaylarına ilişkin belgeler Kybele Heykeli’nin Türkiye’ye ait olduğunu doğrulamaktadır. Ayrıca heykelin ortaya çıkarıldığı yıllarda Afyonkarahisar Müzesi Müdürü olan merhum Hasan Tahsin Uçankuş’un kişisel arşivinden elde edilen belgeler de tanık ifadelerinin tutarlılığını göstermiştir. Tüm çabalar neticesinde eseri elinde bulunduran kişi, heykeli Türkiye’ye iade etmeyi kabul etmiş, süreç sulh yoluyla sonuçlanmıştır. Kybele Heykeli, yeni müzemiz tamamlandıktan sonra Afyonkarahisar’a dönecektir.”

Sosyal medyadan takip

“Bakanlığımız sadece sahada değil, dijital dünyada da bu mücadeleyi hassasiyetle sürdürmektedir. İnternette, sosyal medyada kültür varlığı ve define araştırmak için yapılan yasa dışı çalışmalara dair paylaşımlar tespit edilmektedir. Bu tespitler sonucunda hem kültür varlığı kaçakçılığı ve kaçak kazı suçunu işlediği belirlenen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır.”