Kültür Sanat Ne dinlesek

Ne dinlesek

07.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Nashville çıkışlı ikili yeni albümlerinde Beck ve Noel Gallagher’dan da destek alarak popüler rock şarkılarına imza atıyor. Fabiana Palladino’nun ‘80’ler etkisindeki ilk albümüne dikkat.

Ne dinlesek

■ The Black Keys’in (Dan Auerbach ve Patrick Carney) alametifarikası aslında malumun ilamı. Yani melodik gitarlar blues’un kıvrak ve kulağa hoş gelen riff’leri, geleneksel Amerikan rock müziğinin izinden giden bir sound ve altyapı. Yeni bir şey keşfetmektense eskinin başarılı şarkı geleneğini devam ettirmek. Onları ilk duyduğumuz 2002’den bu yana elemanlar 12 albüm yaptı, saçları ağırttılar ama tarzlarında, durdukları yerde en ufak bir kımıldama olmadı. “Ohio Players”tan beklentiler buna göre olmalı.

Haberin Devamı

(“Ohio Players”, The Black Keys – Nonesuch)

■ Fabiana Palladino art pop’un yeni starı olmaya aday. 2010’lardan bu yana kendi şarkılarını üreten ancak muhtelif gruplar için (Maccabees, Jessie Ware, Sampha, Jai Paul) stüdyo müzisyenliği yaptığından kendi adını öne çıkarmayı beceremeyen Palladino ilk kez bir albüm yayınladı. Ve beklediği başarıya ulaşmış gibi duruyor. ‘80’ler esintili pop şarkılarının cazibesine insan hemen kapılıyor. Palladino’nun ağabeyi Rocco Paladino, Londra caz âleminin tanınmış basçılarından, Yussef Dayes ile çalışıyor. Babaları basçı Pino Palladino da en saygın stüdyo müzisyenlerinden olarak âlemlerde adı bilinen bir üstattı. Bu müzisyen ailenin en güncel çıkışı Fabiana.

(“Fabiana Palladino” – Fabiana Palladino, XL)

Haberin Devamı

■ Onehtrix Point Never, FKW Twigs gibi grup ve sanatçılara eşlik eden piyanist Kelly Moran’ın ikinci solo çalışması şu ara gündemde. 2020’de Kovid zamanında kaydedilen albümde bu dönemde Yamaha tarafından kendisine verilen, programlanabilen özel Disklavier marka piyano ile gerçekleştirildi. Bu piyano sayesinde kendi deyimiyle 10’dan fazla parmakla müzik yapabildi Moran. Bir bakıma kendi süper piyanist verisyonuyla düetler yapan Moran’ın albümü modern piyano müziğini sevenler için hayli zihin açıcı, dinlemesi keyifli bir çalışma.

(“Moves in the Field” - Kelly Moran, Warp)

Yeniler arasında

“LANNISTER”, Tanerman - Ezhel: “Game of Thrones” referanslı Ezhel – Tanerman iş birliğinde Ezhel sabah yatağından kalkıyor ve ‘kahpe’lerle mücadeleye devam ediyor.

“Mümkünse”, Bege – Güneş: Rap prodüktörü ve YouTube fenomeni Bege – Güneş’ten gelen “Mümkünse” şu ara Londra’da çok popüler olan “2step” altyapılarla geldi.

“Cry”, Benson Boone: Yeni pop fenomeni, TikTok çıkışlı 21 yaşındaki Benson Boone ile tanışmadıysanız işte size bir fırsat. Bugün çıkan albüm “Fireworks & Rollerblades” adını taşıyor.

“Don’t Wanna Wait”, David Guetta-One Republic: 2024 yazının dans hit’leri yavaş yavaş gelmeye başladı. David Guetta’da eller havaya bir EDM standartı.

“Elveda”, Nova Norda: Dans/rock formatında, enerjili, coşkulu şiddetli bir aşk şarkısı.

Haberin Devamı

Uma Thurman ve Ethan Hawke’ın “Strangers Things” ile popülerliği yakalayan kızı Maya Hawke, hafta içinde “Dark” adlı bir single yayınladı. İki şarkılık albüm duygusal yükü ağır akustik bir şarkı olan aynı adlı “Dark” ile “Missing Out” adlı iki şarkıyı içeriyor. Yeni albüm “Chaos Angel”, 31 Mayıs’ta.

Hint müziğini kendi standartlarında yorumlayan Melbourne’da yerleşik psychedelic ekip Glass Beams, “Mahal” adlı bir EP yayınladı. Takibe alınız.