Kültür Sanat ‘Oppenheimer’a Oscar yolu göründü

‘Oppenheimer’a Oscar yolu göründü

09.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

81. kez verilen Altın Küre Ödülleri’nde kazanan “Oppenheimer” oldu. En İyi Film başta olmak üzere beş dalda ödül alan yapım, Oscar için iddialı olduğunun sinyalini verdi.

‘Oppenheimer’a Oscar yolu göründü

MÜJDE IŞIL - Hollywood Yabancı Basın Birliği (Hollywood Foreign Press Association) tarafından verilen Golden Globe (Altın Küre) Ödülleri’nde “Oppenheimer” ve “Barbie” rekabeti yaşanacağı düşünülüyordu. Zira “Barbie” dokuz dalda en çok adaylık alan yapımdı. “Oppenheimer” ise sekiz dalda onu takip ediyordu. Oscar öncesi bir nevi prova olarak görülen Altın Küre Ödülleri’ne Christopher Nolan imzalı “Oppenheimer” damgasını vurdu. Komedyen Jo Koy’un sunduğu gecede En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu başta olmak üzere beş dalda ödül kazanarak Oscar için iddiasını gösterdi. Nolan “Inception” ve “Dunkirk”te aday gosterildigi yönetmenlik kategorisinde bu sefer galibiyete ulaşarak ilk Altın Küre’sini kazandı. “Barbie” ise dokuz adaylığın sadece ikisini ödüle çevirdi. 2023’ün en çok hasılat yapan filmi olarak, bu sene ilk defa verilen Gişe Başarısı Ödülü’nün sahibi oldu. Diğer ödülü ise altı adaylıktan üçünde aday gösterildiği En İyi Orijinal Şarkı dalındaydı.

Haberin Devamı

Ödül töreni bir ilke de sahne oldu. Adaylar arasında en tecribeli sinemacı olan Martin Scorsese’nin “Killers of the Flower Moon/Dolunay Katilleri” filmi En İyi Kadın Oyuncu dalında favori gösteriliyordu özellikle. Lily Gladstone bu filmdeki rolüyle ödülü kucaklarken bu dalda Altın Küre kazanan ilk yerli oyuncu oldu. Ödül konuşmasının bir kısmını, içlerinde büyüdüğü Amerikan yerlilerinden Blackfeet kabilesinin dilinde yaptı. “Bu tarihi bir olay ve sadece bana ait değil. Bu zafer rezervas yonlarda büyüyen, bir hayali olan, kendilerinin temsil edildiğini ve hikâyelerimizinin anlatıldığını gören her yerli çocuk için. Bu ödülü tüm güzel kız kardeşlerim ve filmdeki annem için alıyorum” dedi. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü de Da’Vine Joy Randolph’un kazanması,  uzun zamandır ırkçılık ve kayırmacılıkla suçlanan organizasyonun artık hakkaniyetli olacağına dair verdiği sözü hatırlattı.

Haberin Devamı

‘Oppenheimer’a Oscar yolu göründü

Kazananların listesi

- En İyi Yönetmen: Christopher Nolan (“Oppenheimer”)

- En İyi Senaryo: “Anatomy of a Fall” ( Justine Triet, Arthur Harari)

- En İyi Film (Dram): “Oppenheimer”

- En İyi Kadın Oyuncu (Dram): Lily Gladstone (“Killers of the Flower Moon”)

- En İyi Erkek Oyuncu (Dram): Cillian Murphy (“Oppenheimer”)

- En İyi Film (Müzikal ya da Komedi): “Poor Things”

- En İyi Kadın Oyuncu (Müzikal ya da Komedi): Emma Stone (“Poor Things”)

- En İyi Erkek Oyuncu (Müzikal ya da Komedi): Paul Giamatti (“The Holdovers”)

- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Da’Vine Joy Randolph (“The Holdovers”)

- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Robert Downey Jr. (“Oppenheimer”)

- En İyi Orijinal Müzik:  “Oppenheimer”

- En İyi Orijinal Şarkı: “What Was I Made For?” Billie Eilish & Finneas (“Barbie”)

- En İyi Animasyon: “The Boy and the Heron” (Hayao Miyazaki)

- Yabancı Dilde En İyi Film: “Anatomy of a Fall”

- Gişe Başarısı: “Barbie”