Kültür Sanat Paul Motian: Kırk yıllık çınar

Paul Motian: Kırk yıllık çınar

13.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Paul Motian: Kırk yıllık çınar

Paul Motian: Kırk yıllık çınar

       BU akşam Akbank 8. Caz Festivali bünyesinde, grubu Electric Bebop Band ile sahne alacak olan Paul Motian, cazın son kırk yıl içinde adından çokça söz edilen davulcularından biri. Cazda bu dönem birçok farklı caz tadını temsil eden grup ya da sanatçılarla birlikte müzik yaptı Motian. Profesyonelleştiği 1950 ortalarında, caza sonraki on yıl yeni açılımlar, farklı bir doğu mistisizmi taşıyacak olan Tony Scott'un dörtlüsünde yer aldı. '50'lerin sonundan itibaren ünlü piyanist Bill Evans'ın üçlüsünde yaklaşık beş yıl çaldı. '60'lı yıllar onun adını caz dünyasına tam anlamıyla kabul ettirdiği bir dönemdir. Bu dönem, iki yıl Paul Bley'in üçlüsünde de yer aldı. Artık cazın aranan siması olan Motian, önemli caz şarkıcılarıyla çalışırken, John Coltrane gibi idollerle de yer yer sahne alacaktı.
       Bu dönem, Charles Lloyd'la kurduğu birliktelik onu geniş bir deneyime yöneltti. Lloyd'un ekibinde çalan Keith Jarrett, yanına Charlie Haden ve Motian'ı alarak uzun soluklu bir ekibin hazırlıklarını yapacaktı. Yeni ve farklı bir romantizmin kapıları aralanırken, Motian'ın caz sanatındaki zengin ufku belirginleşmeye başlayacaktı. Sanatçı, Jarrett dörtlüsüyle 1970 ortalarına kadar çaldı. Ama, birçok farklı albüm veya projenin de içindeydi. Örneğin, Charlie Haden'in ilk olarak 1969'da kurduğu "Liberation Music Orchestra"da, Motian'da yer almaktaydı. '70'li yıllardaki bir başka önemli uğraşıysa "Jazz Composess Orchestra Associations" projesi oldu. Öncülüğünü Carla Bley ve Don Chery'nin yaptığı avant - garde uğraşların hep tam göbeğindeydi Motian.
       Motian, kendi grubunu Bill Frisell ve Joe Lovano'yla 1977 yılında kurdu. Uzun soluklu grup çalışmaları esnasında birbirinden önemli albümler yayınladı. "Pslalm" ve "Misterioso" bu dönemin dikkat çekici albümlerinden ikisiydi. '90'lı yıllara gelindiğindeyse, farklı bir yeniliğin kapılarını araladı. Bu akşam izleyeceğimiz Electric Bebop Band'ın sound'uydu bu. İki gitarcı yanında, günümüzün genç efsanelerinden saksofon virtüözü Joshua Redman da grubun üyelerindendi. Sonra Redman'ın yerini, bu akşam grupta izleyeceğimiz Chris Potter aldı. Cazın doğaçlama kökenli isyankar ruhu farklı özelliklerle yeniden gündeme gelecekti. Renkli, melodik, biraz da lirik olan davul stili yeni ve yalnız kendisinin olan bir kıvamı ortaya çıkaracatı. Müziklerinin kökünde bir avant - garde tavır olsa da, abartıya hiç imkan sağlamayan stili, caz varoldukça dillerden ve kulaklardan düşmeyeceğe benziyor. Festivalin bu önemli konserini sanırım has caz tutkunları kaçırmayacaktır.