Kültür Sanat Pera’da perdeler dayanışmaya açıldı

Pera’da perdeler dayanışmaya açıldı

23.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı’nın sahnesi Pera, bu sezon pandemi koşullarında kısıtlanan sahne imkânlarına karşı sahnesini alternatif gruplara bedelsiz açtı.

Pera’da perdeler dayanışmaya açıldı

Seyhan Akıncı -Pera’nın Pera gibi hissettirdiği yepyeni bir alana kavuştu İstanbullu sanatseverler. Bu yıl kapılarını açan Bahçeşehir Konservatuvarı sahne sanatları ve müzik bölümleri alanında eğitim vermeye başladı. Konservatuvar aynı zamanda BAU Pera Sahne adıyla bir sahneye de ev sahipliği yapıyor. Havanın kar topladığı ve ara ara topladıklarını tepemize atıştırdığı bir İstanbul gününde BAU Pera’nın kapısından girdik ve BAU Pera Sahne Koordinatörü Buket Çelik’e burada nelerin hayalini kurduklarını sorduk.  

Haberin Devamı

Yerelden evrensele mottosuyla yola çıkan Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı’nın amacını “Kendi motiflerimizi evrensel ve bilimsel olanla harmanlayıp tüm dünyaya sunabilecek öğrenciler yetiştirmek gayesiyle kurulmuş bir konservatuvar burası” sözleriyle anlatıyor Buket Çelik. Yereli evrenselle buluşturup dünyalı sanatçılar yetiştirmeyi hedefleyen okulun kapısından içeri girdiğinizde duvarlarında Shakespeare’den Oscar Wilde’a birbirinden önemli sanatçıların murallarının yer aldığı avlusu karşılıyor sizi. Bahçesinde oturup dinlenebileceğiniz, metinler ve performanslar üzerine kritikler yapabileceğiniz alanda öğrencileri en çok motive eden şeylerden biri de öğretim kadrosunda bulunan sanatçılarla aynı havayı solumak ve onlarla çay sohbetleri gerçekleştirebilmek. Konservatuvarın içinde prova odaları, kütüphane ve stüdyolar bulunuyor. Ses yalıtımında kullanılan renkli kaplamalar ortamı daha canlı bir hâle getiriyor. Özellikle girişte bulunan Tarık Tolunay imzalı “Fractal İstanbul” çalışması içinizi ısıtıyor.

Haberin Devamı

‘Ben de varım’

BAU Pera Sahne ise giriş katında yer alıyor. 100 kişi kapasiteli sahne bir kata kutu (blackbox) olarak tasarlanmış. Seyirci düzeni oynanacak oyunun rejisine göre değiştirilebiliyor. Burayı ilk önce öğrencilerimiz için hazırladık diyen Çelik, “Bir baktık ki bu profesyonel oyunların da yer alabileceği bir sahne. Neden bunu tüm ekiplere açmıyoruz diye düşündük. Pandemiyle birlikte özellikle Avrupa Yakası’nda tiyatrolar mekân sıkıntısı çekmeye başladı. Çok fazla sahne kapandı ve ekip dağıldı. Bu sebeple bir sahne ihtiyacı vardı. Profesyonel ekiplerin burada bulunmasının öğrencilerimiz için de büyük bir şans olacağını düşündük. Üretimin devamlılığını sağlayamazsak burada bir sahnenin olması bir anlam ifade etmeyecek. Bu yüzden bu sezon sahnemizi pandemide yara alan ekiplere bilabedel açmaya karar verdik” sözleriyle anlatıyor alternatif tiyatro grupları ile dayanışma fikrinin ortaya çıkışını. Olabildiğince fazla ekibe kapılarını açmaya çalışan BAU Pera Sahne seçtiği oyunlarda da titiz davranıyor. Pandeminin ilk yılında Kadıköy Boa Sahne “Sezon Hayatta Kalmak” sloganıyla dayanışmanın fitilini ateşlemişti BAU Pera Sahne de bu sezon “Ben de Varım” diyor. Çelik, bu sezonun hem devam eden pandemi koşulları için hem de tiyatro ekipleri için bir var olma mücadelesi olduğunu belirtiyor ve bu sebeple “Ben de varım” dediklerini belirtiyor. “Ben de varım” diyen ekipler de sesini duyurabilsin diye aylık seçkilerinde mutlaka bu ekiplere de yer veriyorlar. BAU Pera Sahne gelecek sezonlarda bu dayanışmanın sürdürülebilirliği açısından belli dönemlerde sembolik rakamlar karşısında sahnesini yine “Ben de varım” diyen ekiplere açık tutmayı sürdürecek. Ve her ay en azından bir etkinliğe bilabedel ev sahipliği yaparak üretimin devamlılığına katkısını sürdürmeyi amaçlıyor. Sembolik kira bedeliyle yapılması planlanan ise iç yapımların ve öğrenci projelerinin desteklenmesi. 

Haberin Devamı

“BAU Pera Sahne Sunar” ile kendi oyunlarını sahneleyecekler

BAU Pera Sahne’nin en büyük sürprizi ise bu sezon “BAU Pera Sahne Sunar” adıyla hayata geçirecekleri iç yapımlar. Buket Çelik, “Bunlar imza oyunlar olsun istiyoruz, tamamen profesyonel kadro ile yapacağımız işler olacak. İlk sezon için Serkan Üstüner’in yönettiği Agatha Christie’nin yazdığı ‘Fare Kapanı’ ile bu projeyi hayata geçireceğiz. Hoca kadromuzdan oyuncular yer alacak” diyor. BAU Pera Sahne her ay altı ila sekiz oyuna ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında hem Türk hem de Klasik Batı müziği konserleri de gelecek ayla birlikte başlayacak etkinlikler arasında. Bunun yanı sıra atölyeler de gerçekleşiyor. BAU Pera Sahne ayrıca festivallere de sahnesini açmış durumda.