Kültür Sanat Portekiz'de Miro'nun 85 tablosu satışa çıkarıldı

Portekiz'de Miro'nun 85 tablosu satışa çıkarıldı

28.01.2014 - 09:35 | Son Güncellenme:

Portekiz hükümetinin, el konulan BNP bankasına ait olan 85 Miro tablosunu açık artırmayla satışa çıkarması ülkesinde büyük tepki aldı.

Portekizde Mironun 85 tablosu satışa çıkarıldı

Portekiz tarihinin en büyük finans skandallarından biri olan ve 2008'de el konularak ulusallaştırılan Banco Portugues de Negocios'a (BNP) bankasına ait, ünlü Katalan ressam Joan Miro'nun 85 tablosu 5-6 Şubat tarihlerinde Londra'daki Christie's müzayede evinde açık artırıma çıkarılacak.

Haberin Devamı

BNP'nin 2006'da Japon bir koleksiyoncudan satın aldığı ancak hiçbir zaman Portekiz'de gün ışığına çıkarıp sergilemediği Miro'nun 85 tablosunun açık artırmayla satışa sunulacak olması ciddi tartışmalar yarattı. Portekizliler, Miro'nun en kalabalık koleksiyonunun, hükümetinlerinin aldığı kararla açık artırıma çıkarılacak olmasına tepki göstererek, topladıkları 10 bin imzayı Portekiz meclisine gönderdiler. Şimdiden Londra'da bir galeride sergilenmeye başlanan Miro'nun tablolarının satışından 40 milyon avro gelir bekleyen Portekiz hükümetinden açık artırmayı iptal etmesini isteyen, imza kampanyasına katılan Portekizliler, satış katoloğundaki ''Portekiz Cumhuriyeti'nin kararıyla satışa sunulan koleksiyon'' ifadesini ''utanç verici'' olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Sanat uzmanları, söz konusu Miro'nun 85 tablosunu ''bir hazine'' olarak tanımlarken, ''Bu koleksiyonun satışını ve ya parçalara ayrılmasını onarılamayacak bir hata'' olarak yorumluyor. Portekiz'deki bir çok sanat galerisi yöneticisi, ''Bu tabloları satma kararı çok üzüntü verici'', ''Umarım bu çılgınlık gerçeğe dönüşmez. Bu hükümete ve ya bir siyasi partiye karşı bir şey değil. Sadece Portekiz'i küçük düşürür o kadar'', ''Bu, Pandora'nın kutusunun açılması gibi bir şey çünkü artık herhangi bir hükümet, ekonomik kazanç için istediği bir kültürel varlığı satabilir'' görüşlerini savundu.

Bu arada söz konusu Miro koleksiyonun da bazı eserlerinin çok önemli olduğu ve değerlerinin çok altında satışa çıkarıldıkları ileri sürüldü.

Yazarlar