Kültür Sanat Rus Avangardı’na Mardin’den bakmak

Rus Avangardı’na Mardin’den bakmak

21.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabancı Müzesi’nde 2018’de düzenlenen “Rus Avangardı” sergisi bu kez Mardin’de ziyarete açıldı. Rus Avangardı’nı Mardin atmosferinde okumak izleyiciler için güzel bir fırsat...

Rus Avangardı’na Mardin’den bakmak

Seray Şahinler - Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, pandemi sürecindeki ilk sergisini ziyarete açtı. 2018’de İstanbul’daki Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen  “Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek. Rus Avangardı”  sergisi bu kez Mardinli sanatseverlerle buluştu. Dilek Sabancı Galerisi’nde açılan sergide Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi-Costakis Koleksiyonu’ndan gelen eserler yer alıyor. 

Haberin Devamı

Sanat tarihinin en heyecan verici akımlarından olan ve sanatı hayatın her alanına yayma amacıyla harekete geçen Rus Avangardı; resim, tasarım, edebiyat, film ve tiyatro alanlarındaki zengin üretimleriyle temsil ediliyor. Sergide, 20. yüzyılın ilk çeyreğindeki değişiklik ve yeniliklerin yol açtığı yeni sanat dinamiklerini farklı bir dille yorumlayan Rus sanatçıların dünya sanat tarihindeki yerini okuyabilirsiniz. Sergi aynı zamanda dönemin siyasi, sosyal ve teknolojik gelişmelerinin yanı sıra yüzünü bilime dönen ve dünyanın sınırlarını aşarak düşlerini uzaya taşıyan avangard sanatçıların ilerlemeye duydukları inancı yansıtıyor.

20. yüzyıl başlangıcı birçok sanat akımının yeşerdiği dönem. Rus Avangardı da aynı yıllarda yükseliyor. 1900’lerin başından itibaren hayatı dönüştürecek bir güç olarak sanatı öne süren Kazemir Malevich, Ivan Kliun, Mikhail Plaksin, Lyubov Popova, Ivan Kudriashev gibi sanatçıların çığır açıcı işleri sanayileşme, bilim, inanç, kozmizm, zanaat gibi kavramlar etrafında şekillenerek bir döneme bütünlüklü çerçeve çiziyor.

Haberin Devamı

Mardin son yıllarda çağdaş sanat projelerinin yeni durakları arasına katıldı. Şehrin dokusu ve kimyası, bienallere, festivallere ve sergilere ev sahipliği yapıyor. Rus Avangardı’nı bu kez Mardin’in atmosferinde okumak izleyiciler için güzel bir fırsat…  

Öncülerden ikonik eserler

Sergide sanat tarihinin ikonik eserlerinden Siyah Kare’nin yaratıcısı Kazimir Malevich; sanatla üretim arasındaki sınırları belirsizleştirerek sanatsal kuramda yeni bir dönemin öncüsü olan Vladimir Tatlin; fotoğraf, resim, heykel ve grafik sanatının cesur öncüsü Alexander Rodchenko dahil olmak üzere birçok önemli isim bulunuyor.