Kültür Sanat Sackler ailesi isimlerini dokuz yıl müzelere veremeyecekler

Sackler ailesi isimlerini dokuz yıl müzelere veremeyecekler

13.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

10 binlerce kişinin ölümüne neden olan ve bağımlılık yapan sentetik uyuşturucu (opioid) ürettiği iddiasıyla kendilerine dava açılan Sackler ailesi, isimlerini dokuz yıl boyunca müzelere vermeyeceklerine dair bir anlaşma imzaladı.

Sackler ailesi isimlerini dokuz yıl müzelere veremeyecekler

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Artnet’te yer alan habere göre ABD’deki 15 eyalet, eğer aile adını kurumlarından kaldırmayı seçerse Sackler ailesi ile isim anlaşmaları olan kâr amacı gütmeyen kuruluşları koruyan bir hüküm de eklemeye zorluyorlar. Böyle bir imtiyaz şu anki anlaşmada mevcut değil. Ancak bunun yerine ailenin önümüzdeki dokuz yıl boyunca hayırsever bağışlarla bağlantılı olarak yeni bir isim hakkı talep etmesi ve buna izin verilmesi yasaklanacak. Sackler ailesinin, ülkenin son 20 yılda 500 binden fazla ABD’liyi öldüren opioid krizindeki rolleri nedeniyle daha ağır şekilde cezalandırılmasını bekleyen eleştirmenler, anlaşmanın hâlâ gerçek adaletin çok gerisinde kaldığını belirtiyorlar. 

Haberin Devamı

Neler olmuştu?

2015 yılında Forbes gazetesi tarafından Amerika’nın en zengin ailerinden biri ilan edilen Sackler ailesi, ilaç şirketleri Purdue Pharm’dan daha çok sanata ve eğitime verdikleri desteklerle anılıyordu. Ancak 2018 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından kurulan Uyuşturucu Bağımlılığı ve Opioid Krizi Komisyonu’nun her gün 142 ABD’linin ağrı kesici olan opioid yüzünden öldüğünü açıklamasıyla ailenin ilaç şirketi de gündeme geldi. Böylelikle ABD’deki devlet kurumları Purdue Pharm’a opioid bağımlılık krizi ile ilgili zararları telafi etmesi için dava açtı. Söz konusu ilaç piyasadaki diğer ağrı kesicilerden farklı olarak hastalara 12 saat süren ağrısızlık vadediyordu. Hastalar ağrısızlığın verdiği mutluluk halinden çok daha kısa sürede çıkıp adeta dibe vuruyorlardı.

Haberin Devamı

Bağışları reddedildi

Söz konusu davanın açılmasıyla pek çok sanat kurumu kendilerine destek veren ailenin bağışlarına karşı açıklamalarda bulunmuştu. İngiltere’deki The National Portrait Gallery, The South London Gallery, The Tate Modern in London, Amerika’daki The American Museum of Natural History ve The Metropolitan Museum of Art’ın da olduğu pek çok kurum son yıllarda aileden gelen bağışları reddetmişti. Ayrıca Paris’teki Louvre Müzesi, 2019 yılında müzenin “The Sackler Wing of Oriental Antiquities” kısmında bulunan levhaların üzerindeki “Sackler” ismini gizlemek için maskeleme bandı yerleştirmişti.