Kültür Sanat Sarayın son başressamı Fausto Zonaro

Sarayın son başressamı Fausto Zonaro

15.11.2017 - 11:12 | Son Güncellenme:

1896’da II. Abdülhamid tarafından başressamlığa getirilen Fausto Zonaro'nun çalışmalarının ve sanatçıya dair bilgilerin yer aldığı kitap İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Fatma Ürekli'nin kaleme aldığı kitapta aynı zamanda devre ışık tutan bilgileri de okumak mümkün.

Sarayın son başressamı Fausto Zonaro

Osmanlı İmparatorluğu’nda köklü değişikliklerin yaşandığı 19. yüzyılda, kültür ve sanat oldukça önemli yer tutar. Resim sanatı, en büyük itibarı görür ve Avrupa’dan getirilen ressamlar sarayda istihdam edilir. Bu yüzyılın sonlarına doğru sarayda görevlendirilen ressamlardan biri de İtalyan asıllı Fausto Zonaro’dur. Sanatının zirvesini yaşadığı bu yıllarda pek çok esere imza atar, sergiler açar ve aynı zamanda resim dersleri verir. Padişahın iradesiyle kurulan silah müzesinin komisyonunda yer alan Zonaro, Osmanlı askerlerini resmederek bir albüm halinde saraya sunar.

Haberin Devamı

27 ayrı suluboya resmin yer aldığı “Osmanlı Askerleri Albümü” bu kitapta ilk defa yayımlanıyor. II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesiyle İtalya’ya dönmek zorunda kalan Zonaro’nun sanat yaşamı, ailesiyle birlikte İstanbul’da bulunduğu on dokuz yıl, burada geçirdiği son zamanlarına dair bilinmeyenler ve İtalya’ya döndükten sonra yaşadığı hayal kırıklıkları… Bugüne dek yayımlanmamış arşiv belgeleri ile ressamın pek çok çalışmasının yer aldığı Sarayın Son Başressamı Fausto Zonaro, dönemin idari kadrosunun sanata ve sanatçıya yaklaşımına da ışık tutuyor.