Kültür Sanat Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

02.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın organize ettiği İstanbul Caz Festivali, 30. yılında da dopdolu bir programla müzikseverlerle buluşacak. Pek çok yerli ve yabancı ismi bir araya getirecek festival 7-19 Temmuz tarihleri arasında şehrin havasını değiştirecek.

Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

Bayram tatilinin ardından festival havası almak isteyenler için İstanbul Caz Festivali, şehrin dokusuna caz notalarını işleyecek. Geçen ay 51. İstanbul Müzik Festivali ile coşan İstanbullular yeni eğlence durağında ‘#CazBeraber’ diye haykıracak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA’nın sponsorluğunda düzenlenen 30. İstanbul Caz Festivali, 7- 19 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak. 30. yaşını popüler ve yeni isimlerle dolu bir programla kutlayacak festival, usta isimlerle genç yetenekleri de bir araya getirecek.

Haberin Devamı

Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

Türkiye’nin en köklü festivallerinden olan İstanbul Caz Festivali, açılışı ise 7 Temmuz akşamı Avusturya Konsolosluğu Avusturya Kültür Ofisi’nde yapacak. Gecede, Avusturyalı saykodelik jam grubu Takeshi’s Cashew farklı kültürlere selam durarak Anadolu imzası taşıyan funk tınılarıyla festivalin 30. yılının ilk konuğu olacak. Anadolu funk, progresif, krautrock ve Afrobeat türlerinin harmanlandığı Latin ezgilerinin alt tonda yer alacağı konser, dinleyicilere eşsiz bir deneyim yaşatacak.

Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

Parkorman’da festival başkadır!

40’a yakın konserde 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı izleyicilerle buluşturacak festival bu yıl merkezini şehrin yeşil mekânı Parkorman’a taşıyacak. 8, 9, 12 Temmuz tarihlerinde yeşillikler içinde sürecek konserlerde yeni nesil virtüözler, trip-pop, funk, caz ve rock’ın usta isimleri festivalseverleri keyifli bir yolculuğa davet edecek. Festival programına göre 8 Temmuz akşamı Takeshi’s Cashew, Jassin B’shary, Mert Demir, Sharon Kovacs ve gecenin sürprizi olarak da Riff Cohen & Okay Temiz sahnede olacak. Vurmalı çalgılar ustası Temiz ile sıra dışı söz yazarı ve besteci Cohen’i ilk kez bir araya getiren festival “The Ritual” projesini de yine ilk kez dinleyici karşısına çıkaracak. Hız kesmeden sürecek festival 9 Temmuz akşamı İngiliz caz, folk, ambient ve elektronika grubu Mammal Hands, loop tekniğiyle ürettiği müzikleriyle dikkat çeken Ekin Beril, büyülü sahnesiyle Alfa Mist ve trip-hop, rock ve folk rock gibi türleriyle İngiliz topluluk Morcheeba’yı; 12 Temmuz Çarşamba akşamı ise farklı tarzıyla sevilen grup, Adamlar ve Amerikan folk topluluğu The Lumineers’ı ağırlayacak. ‘Festival içinde festival’ havası estirecek konserlere tek bir kombine bilet alarak üç ayrı güne dahil olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

Kadınların sesi 

Festival, İstanbul Boğazı’nın büyülü atmosferine karşı caz dinlemek isteyen müzikseverleri de unutmadı. Bu yıl Robert Kolej’in içinde yer alan Konak Teras’ın da ev sahipliği yapacağı konserler, The Marmara Esma Sultan Yalısı ve Sultan Park-Swissôtel The Bosphorus’ta da gerçekleşmeye devam edecek. Bu büyülü atmosferin kadınların güçlü sesiyle muazzam bir senfoni yaratacağı gecelerde Afro-pop’un çığır açan sesi Fatoumata Diawara, cazdan blues ve folka uzanan güçlü vokaliyle Lizz Wright ve ‘çağdaş cazın en güzel seslerinden’ Güney Kore’nin yıldız ismi Youn Sun Nah Quartet sahne alacak.

Haberin Devamı

Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

Mavilikler içinde süzülen caz

Takvimler 16 Temmuz Pazar gününü gösterdiğinde ise festival denize taşınacak… Kabataş İskelesi’nden kalkacak Caz Vapuru, Boğaz’da dört buçuk saatlik bir gezintiyle Swing ruhunun izlerini sonsuz maviliklere bırakacak. Kabataş’tan Anadolu Kavağı’na kadar tüm Boğaz hattını karışlayacak Caz Vapuru, cazın 1920’lerdeki altın çağına hayranlığıyla bilinen Norveçli Swing’it, otantik melodileri ve neşeli repertuvarıyla Flapper Swing ile swing topluluğu Brassist’i sahnesinde ağırlayacak. 

Şehirde rüzgâr ‘caz’dan yana esecek

+1’in rotasına hazır mısınız?

Festivalin gelenekselleşen ve sevilen etkinliklerinden “+1’li Gece Gezmesi” bu yıl da rotasını belirledi. Kadıköy’ün sevilen dört mekânı olan Moda Sahnesi, Dorock XL, Kadıköy Sineması ve The Wall arasında mekik dokuyacak festivalseverler; Duman’ın bas gitaristi Ari Barokas, Evdeki Saat, Another Bitches Brez, Barış Demirel, progresif İsrailli beşli Sababa 5, Altın Palmiye Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı” ve “Uzak” filmlerinden seçilen 11 sahne üzerine yapılan doğaçlama bestelerin yer aldığı “Taşra Üçlemesi Caz Projesi”, Dilan Balkay, dream-pop grubu The Flabbies, alternatif müziğimize pozitif hava katan Düşün ve saykodelik space-funk ve rock fusion türlerini oryantal bakışlarıyla harmanlayan Yalnayak ile dopdolu bir rota çizecekler.

Haberin Devamı

Ödül Can Kozlu’nun

Festival kapanışı ise “İstanbul Cazının Üç Kuşağı” ile yapacak. Selen Gülün’ün müzik direktörlüğünde gerçekleşecek etkinlikle festival, 19 Temmuz Çarşamba akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda müzikseverlere veda edecek. Gecede İmer Demirer, Can Kozlu, Ali Perret, Selen Gülün Blue Band ve İpek Göztepe Quintet gibi farklı kuşaklardan başarılı müzisyenler aynı sahnede buluşacak. Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Türkiye’de caz davulculuğunun usta ismi Can Kozlu’ya takdim edilecek.