Kültür Sanat Ses heykelleri anıların kaybolmasına izin vermiyor

Ses heykelleri anıların kaybolmasına izin vermiyor

01.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Her gün etrafımızda dikkat etmediğimiz onlarca ses duyuyoruz. Durup dinlediğimiz zaman mânâ kazanacak seslere günlük hayatımızda hiç kulak vermiyoruz.

Ses heykelleri anıların kaybolmasına izin vermiyor

SANEM NİL ŞAHİN-Serkan Aka, “Havada” isimli sergisinde işte bu seslerden bir manzara oluşturup izleyicinin dikkatine sunuyor. Sıradan ve çoğunlukla kullanılmış eşyaları bir araya getirerek ses heykelleri ve yerleştirmeler oluşturan Aka, bu manzaradaki düzenekler sayesinde rastlantısallığı sürekli bir deneyim hâline getirmeyi odağına alıyor. Eşyaların birer canlı organizma gibi davranması, tesadüfen birbirleriyle çarpışmaları bu rastlantısal akışın oluşmasına yardım ediyor. Gündelik nesnelerden çıkan beklenmedik tınılar, yerinden edilmiş canlıların ve kaybolmuş mekânların sesli hatıralarını çağırıyor. Dinleme, dikkat ve fark etme pratiği ile kurulan bu düzenekler ihmal edilmiş seslere hatıralarınızda yer açmaya odaklanıyor.

Haberin Devamı

Aka, günlük hayattan birtakım nesneler topluyor ve bu nesnelerden çıkan seslerde kaybolan, artık orada bulunmayan varlıkların ve anıların izini sürüyor. Kurduğu düzenekler sayesinde hacimlerde, dışarıda bırakılmış sesleri aramaya doğru bir yolculuğa çıkıyor ve bütün bu fark etme pratiğine izleyicisini de davet ediyor. Mekânı bir ses manzarası olarak yeniden kuruyor ve bunu yaparken doğadaki seslerden, kuşlardan, balina ve şehir seslerinin rastgele karşılaşmasından yararlanıyor. Sergi mekânına girdiğiniz anda havada asılı bir manzara olarak bu sesler kulağınızda yer buluyorlar. Sergi Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 3 Mart’a kadar gezilebilir.