Kültür Sanat Türkiye’ye daha sık bekleriz

Türkiye’ye daha sık bekleriz

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Guy Ritchie’nin yönettiği ve Jason Statham’ın başrolünde oynadığı, Antalya’da çekilen “Operation Fortune: Ruse de guerre” Ocak 2022’de vizyona girmek için gün sayarken, yakın zamanda Türkiye’de çekilmiş filmlerden bazılarını hatırlayalım

Türkiye’ye daha sık bekleriz

Müjde Işıl - Tarihi ve doğal zenginlikleriyle Türkiye, doğal bir film platosu aslında… Hedeflediğimiz ve hayal ettiğimiz ölçüde bir çekim merkezi olamasak da ülkemiz dünyaca ünlü yıldızlara ve popüler filmlere ev sahipliği yaptı, yapmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu filmlerden belli başlılarına değinmeden önce bazı ayrıntılara bakmakta yarar var. Yabancılar için Türkiye demek, çoğunlukla İstanbul demek. İstanbul ise çoğunlukla Kapalıçarşı,  Sultanahmet Camii ve Ayasofya… Eskiden beridir Kapalıçarşı ve camiler özelinde İstanbul’un en cazip çekim mekânı olduğunu pek çok filmde görüyoruz. Hatta bu mekânların her filmde neredeyse birebir aynı çekildiğini de… Kameranın Sultanahmet Camii’ne hayran kalan kahramanın etrafında döndüğü kim bilir kaç film izledik. Kapalıçarşı’nın içinde ya da çatısında koşturan, kaçan kahramanların heyecanlı takibini de… Ülkemizi mesken tutan yahut belli bölümleri burada çekilen filmlerin ortak bir özelliği de çoğunlukla aksiyon türünde olması. O halde hafızalarımızı tazeleyip bu filmler hangileriymiş, bir bakalım.

Haberin Devamı

Ghost Rider: Spirit Of Vengeance/ Hayalet Sürücü 2: İntikam Ateşi (2011)

Nadir bulunan doğal güzelliği düşünüldüğünde Kapadokya’nın sadece turist değil, film ekiplerinin de akınına uğraması beklenir ama pek öyle olmuyor. Neyse ki Nicolas Cage ve Idris Elba’nın rol aldığı “Ghost Rider: Spirit of Vengeance” bu eksikliği bir ölçüde giderdi. Avanos ve Göreme civarında yapılan çekimlerde Cage’in haberleri eksik olmamıştı gündemden. Film hiç iyi eleştiriler almasa da Kapadokya’dan Nicolas Cage’in geçmesi hoş bir anı oldu.    

Skyfall (2012)

Bond karakterine artık veda eden Daniel Craig’i bir zamanlar Kapalıçarşı’da koştururken gördük; göremesek bile çekim atmosferine tanık olduk. Daha filmin başında kendisi Kapalıçarşı’nın çatısında motosikletliyle heyecanlı bir kovalamacanın içindeydi. Sonra bir anda İstanbul’dan Adana’ya geçiş yaparak bizi gülümsetti. Yine de sarışın Bond’u ülkemizde ağırladığımız için mutluyduk. Zaten Bond külliyatına yabancı sayılmazdık. 1963 tarihli “From Russia with Love/Rusya’dan Sevgilerle” filminde serinin en karizmatik Bond’u Sean Connery’yi de ağırlamıştı İstanbul. Üstelik “Skyfall” gibi küçük bir kısmı değil, büyük bölümü İstanbul’da çekilmişti.   

Türkiye’ye daha sık bekleriz

The Water Diviner/Son     Umut (2014)

Haberin Devamı

Oscarlı aktör Russell Crowe, ilk solo yönetmenliğinde memleketi Yeni Zelanda ile Türkiye arasında sıcacık bir sinema bağı kurdu. Çanakkale Savaşı’na bir Türk hassasiyeti ve duygusallığıyla yaklaştığı, İstanbul’daki çekim günlerinden sürekli fotoğraflar paylaştığı film, Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz’lı kadrosuyla çok sevildi. Oryantalist bakışın, egzotik bir havanın hâkim olduğu İstanbul çekimlerinde  Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Çemberlitaş civarı mesken tutuldu. Savaş sahneleri için ise  Muğla Kayaköy’de film platosu kuruldu.

Inferno/Cehennem (2016)

Dan Brown’un meşhur serisinde simgebilim uzmanı Robert Langdon’ı canlandıran Tom Hanks’in İstanbul’a geleceği haberleri herkesi heyecanlandırmıştı. Ne de olsa aynı adlı romandan uyarlanan “Inferno/Cehennem”de şifreler burayı işaret ediyordu. Pek çok filmden alıştığımız üzere Kapalıçarşı’lı, Sultanahmet Camii’li bol bol Tarihi Yarımada çekimleri yapıldı. Hanks’i Ayasofya’da araştırma yaparken izledik. Kahramanımızın koşturduğu Yerebatan Sarnıcı’ndaki sahnelerin çoğu ise tarihi mekâna zarar vermemek için Budapeşte’de kurulan sette çekildi.

Haberin Devamı

Holiday/Tatil (2018)

Bu listedeki en sıra dışı yapım. Ülkemizde vizyona girmeyip İstanbul Film Festivali’nde seyirciyle buluştu. Isabella Eklöf’ün yönettiği ve Danimarka yapımı olan filmin mekânı Bodrum. Bodrum özelinde, deniz-kum-güneş tatilinin revaçta olduğu ülkemizin bu özelliğinin keşfedilmesinde geç kalındığını düşünmemek elde değil. “Holiday”in hikâyesi ise Bodrum beyazının aksine uyuşturucu ve suç ağı ile kadına şiddet üzerine kurulu. O kadar ki, içerdiği şiddetten dolayı bazı ülkelerdeki gösterimlerde seyircilerin salonu terk ettiği yansıdı basına.

Operation Fortune: Ruse De Guerre (2022)

90’ların sonu ve 2000’lerin başında unutulmaz yapımlara imza atan yönetmen Guy Ritchie ve oyuncusu Jason Statham, uzun bir aradan sonra “Wrath of Man”de bir araya gelmişti. Hız kesmeyen ikili, bu filmin hemen ardından, ismi önceleri “Five Eyes” olarak açıklanan aksiyon filminin çekimlerine bu sene başında Antalya’da başladı. Adı sonradan “Operation Fortune: Ruse de guerre” olarak değiştirilen filmde Kaleiçi ve Cumhuriyet Meydanı mesken tutuldu, Expo alanına büyük bir film platosu kuruldu. Statham’ın sosyal medya hesabından yaptığı Antalya paylaşımları da günlerce konuşuldu.