Kültür Sanat Zafer temsiliyet çalışmalarının

Zafer temsiliyet çalışmalarının

16.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl 93. kez sahiplerini bulacak olan Akademi Ödülleri’nin adayları açıklandı. 10 dalda aday gösterilen ‘Mank’, listede öne çıktı. Ancak Oscar tarihinde ilk kez iki kadın yönetmenin ‘En İyi Yönetmen’ dalında aday olması ve oyunculuk dallarında beyaz olmayan 9 oyuncunun aday gösterilmesi listeye damgasını vurdu

Zafer temsiliyet çalışmalarının

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından dağıtılan Akademi Ödülleri’nin adayları dün açıklandı. Bu yıl 93. kez dağıtılacak Oscar Ödülleri’nin adaylıklarında öne çıkan yapım 10 dalda adaylık alan David Fincher filmi “Mank” oldu. Siyah beyaz film, sinema klasiği “Yurttaş Kane”in yazım sürecini senaristi Herman J. Mankiewicz’i merkeze alarak anlatıyor. Akademi üyeleri bir kez daha Hollywood’un tarihine bakan bir filmi öne çıkardı. Altın Küreler’de de bu yılın rekor adaylığını alan “Mank”, törenden eli boş dönmüştü. “Mank”i altışar adaylıkla “Nomadland,” “The Father,” “Minari,” “The Trial of the Chicago 7,” “Sound of Metal” ve “Judas and the Black Messiah” takip etti.  

Haberin Devamı

Zafer temsiliyet çalışmalarının

İki kadın yönetmen

Bütün tabloda en dikkat çekici detay, beyaz ve erkek duruşu eleştirilen akademide temsiliyet konusunda yapılan çalışmaların sonuçlarının geçen yıl, “Parazit”in zaferinde olduğu gibi bu yıl da görülmesi. Oscar tarihinde düne dek sadece 5 kadın yönetmen, En İyi Yönetmen dalında aday olmuştu ve “The Hurt Locker” ile Kathryn Bigelow ödüle uzanan tek isimdi. Dün açıklanan adaylarda Oscar tarihinde ilk kez iki kadın yönetmen Chloe Zhao (“Nomadland) ve Emerald Fennell (“Promising Young Woman”) En İyi Yönetmen dalında adaylık aldı. Oyunculuk adaylarında da benzer bir durum söz konusu. Oscar tarihinde ilk kez oyunculuk dallarında beyaz olmayan 9 aday var: “Yuh-Jung Youn-Minari, Daniel Kaluuya-Judas and the Black Messiah, Leslie Odom Jr-One Night in Miami, LaKeith Stanfield- Judas and the Black Messiah, Riz Ahmed -Sound of Metal, Chadwick Boseman-Ma Rainey’s Black Bottom, Steven Yeun-Minari, Viola Davis-Ma Rainey’s Black Bottom, Andra Day-The United States vs. Billie Holiday.”

Haberin Devamı

Adaylıklarda dikkat çeken diğer bir detay, usta aktör Anthony Hopkins’in “The Father” ile 83 yaşında En İyi Erkek Oyuncu dalında aday olmasıydı. Hopkins, bu dalda aday olan en yaşlı aktör oldu.  93. Akademi Ödülleri, 25 Nisan’da düzenlenecek bir   törenle sahiplerini bulacak.

 

Yazarlar