Kültür Sanat Zevkleri sorgulayan bir sergi

Zevkleri sorgulayan bir sergi

25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kitsch kavramını sorgulayan “Zevk Meselesi” adlı sergi, Beyoğlu’ndaki Pera Müzesi’nde açıldı. Küratörlüğünü Ulya Soley’in üstlendiği sergide 13 sanatçının eserleriyle kolektif üretimler var

Zevkleri sorgulayan bir sergi

Pera Müzesi’nin yeni sergisi “Zevk Meselesi”, önceki gün müzenin Beyoğlu’ndaki binasında sanatseverlerle buluştu. Sergi, aralarında Amerika, Fransa, Çin ve Türkiye’nin de olduğu pek çok ülkeden 13 sanatçıyla kolektif ‘birbirinden renkli’ yapıtlara ev sahipliği yapıyor. Sanatçılar, eserleri aracılığıyla kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiyi ve beğeninin şekillenmesindeki rolünü sorguluyor. Salgın nedeniyle tüm sosyal mesafe önlemlerinin alındığı müzede sergi için basın mensuplarına ‘yüz yüze’ iki aşamalı bir ön gösterim yapıldı. İlk ön gösterime, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol ile serginin küratörü Ulya Soley ve 15 kişi basın mensubu katıldı.

‘El ele başarıldı’

Serginin açılış konuşmasında M. Özalp Birol, salgına rağmen serginin yapılmasını şöyle değerlendirdi: “Zevk Meselesi sergisi, içinde bulunduğumuz salgın sürecinde iyice ön plana çıkan, dijital ekolojilerin şekillendirdiği kitsch kavramını ve zevkleri yeniden düşünmeye davet ediyor. Kovid-19 salgınının zor koşullarında oluşturduğumuz serginin hazırlık sürecinde sanatçıların ve kolektiflerin, onları temsil eden kurumların; sergi küratörü, müze tasarım ekibi ve diğer arkadaşlarımızla yakın iş birliği ve dayanışması gerçekten övgüye değerdi. Bu geniş aile, salgının getirdiği birtakım kısıtlamalara rağmen çoğu çevrimiçi görüşmelerle el ele vererek oldukça zor bir projeyi hayata geçirdi.”

‘Boşluklara sızıyor’

Serginin kataloğuna göre kitsch sözcüğü, endüstri devrimi sonrası Almanya’da ucuz ve popüler resimleri veya eskizleri betimlemek için kullanılıyordu. Zamanla çeşitli dillerde çevirisi yapılmaksızın Batı’da kendine yer bulan karmaşık bir kavrama dönüştü. Serginin küratörü Ulya Soley, kitsch sözcüğü için kullanılan sıfatların çoğunun olumsuz olduğunun altını çizerek, “Kitsch, bazılarına göre çirkinliği ve bayağılığı kavramsallaştırarak güzelin mertebesine erişiyor, bazılarına göre ise güzelin tanımını sarsarak kendine alan açıyor. Yöntemi ne olursa olsun kitsch, sistemin boşluklarına sızarak izleyiciyi etkilemeyi sürdürüyor” dedi. Sergi, 6 Haziran 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Zevkleri sorgulayan bir sergi



Nick Cave’den bir video

“Zevk Meselesi” sergisinin küratörü Ulya Soley, bu sergide “Güzellik ve beğeni kavramları; alt sınıf, üst sınıf, kitle kültürü - yüksek kültür gibi hiyerşilerin olmadığı, daha kapsayıcı bir gelecek için tartışmaya açılabilir mi?” sorusundan yola çıktıklarını vurguladı. Sergi, çiçeklerin arasında sahne kostümüyle resmedilen bir diva, bazen rengarenk şişelerin içinde bir rüya çorbasına dönüşen sahte parfümler, bazen de farklı coğrafyalarda turşu suyuna atfedilen farklı anlamlar aracılığıyla ‘yüksek sanat’ ile ‘kitle kültürü’ arasındaki muğlaklaşan sınırları ele alıyor. Ayrıca, internette sıkça karşımıza çıkan ikonik öğelerle şekillenen görsel dilin sanatla kurduğu ilişkiyle kitsch kavramının bugünkü zengin kullanımlarını araştırmayı hedefliyor. Serginin sanatçıları arasında Gülsün Karamustafa “Kaplaniye”, “Karpuz Halısı”, “Uçuş” ve “Sarmal” adlı eserleriyle, Nick Cave “Drive-by” isimli videosuyla, Bruno Miguel “Yemek Odasındaki Bu İnsanlar” başlıklı heykel yerleştirmesiyle ve Pierre et Gilles “Sihirli Ayna” adlı çalışmalarıyla yer alıyor.

Yazarlar