Milliyet Executive 3 sayılık melek yatırımlar...

3 sayılık melek yatırımlar...

03.02.2022 - 09:05 | Son Güncellenme:

Spor dünyasının yakından tanıdığı Sinan Güler, basketleri bu kez girişimcilikte sıralıyor... 10 yıl önce adım attığı startup dünyasında giderek büyüyen Güler’in şu anda 20 girişimde yatırımı var

3 sayılık melek yatırımlar...

HANİFE BAŞ

Haberin Devamı

Sinan Güler, atış çizgisine doğru ilerliyor, rakibini geçiyor, potaya dönüyor ve üçlüğünü atıyor... Ünlü basketbolcu Güler, tabii basketleri bu kez girişimcilikte sıralıyor. O, Türkiye A Milli Basketbol Takımı Eski Kaptanı. Sporcu bir aileden geliyor. Uzun yıllar sürdürdüğü basketbol yaşamının ardından bu kez adından ‘melek yatırımcı’ olarak söz ettiriyor. Melek yatırımcılar riski büyük ama potansiyel getirisi çok olan girişimlere ortak olarak önlerini açan isimler... 10 yıl önce adım attığı startup ekosisteminde adından söz ettiren spor kökenli yatırımcılar arasında yer alan Güler’in şu anda aktif

Türkiye 3 alanda iyi

Sinan Güler’in Türkiye’deki startup ekosistemiyle ilgili değerlendirmesi şöyle: “Türkiye’de artık çok olgun bir alan var. Özellikle fintek, e-ticaret ve oyun sektöründe çok önemli bir role sahibiz. Spor teknolojilerinde pazardaki yerimiz halen küçük. Ama benim hedeflerimden biri bu üç alanın arasına spor teknolojileri eklemenin yollarını bulmak.” olarak devam eden yatırım yaptığı 20 girişim var. Güler, spor odaklı girişimlerin geliştirilmesine destek sağlayabilmek ve spor ve girişimcilik ekosistemlerini güçlendirmek amacıyla ‘Sports Startups Accelerator Program - Spor Girişimleri Hızlandırıcı Programı’nı da kurdu.

Haberin Devamı

Yeni fırsat bakıyor

Sorularımızı yanıtlayan Sinan Güler, yeni yatırım fırsatlarını aktif bir tempoda takip etmeye devam ettiğini belirterek, aynı zamanda sporda inovasyon konusunda Türkiye’deki imkânları geliştirmek adına çalışmalar yaptığını söylüyor. Güler, 2011 yılında kendi girişimini kurarak startup ekosistemiyle tanışmış. Güler, o dönemi şöyle anlatıyor: “O dönemde bir girişime de yatırım yapmıştım. Bu ikisinin gelişmesi için neler yapabilirim diye düşünürken bu ekosistemle tanıştım. Sonrasında da geleneksel yatırım araçlarının yanında hem heyecanlı, hem getirisi daha farklı olabilecek, hem de tecrübelerimi paylaşarak farklı değer yaratabileceğim bir ortam olduğunun farkına vardım.”

Spor teknolojisi nasıl öne çıkar?

Onun yatırımlarında en büyük odak noktası spor teknolojileri. Güler, bu konuda şunları aktarıyor: “Bu sektör için yaratabileceğimiz değer çok önemli. Spor odaklı girişimlerle ilgilenirken, hem sporcuların bu ekosistem içinde nasıl bir rol sahibi olabileceklerini tasarlamayı hedefleyen bir Erasmus + projesinin partnerlerinden biri olarak tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum. Genel anlamda spor kurumlarının sorunları ortada. Gelir kaynakları, daha fazla izleyiciye ulaşmak ve sporcu performansını yukarıya çeken işler yapabilmek. Bunları çözen girişimler kesinlikle çok daha hızlı büyüyebilir.” Güler Legacy adlı bir sosyal girişimi bulunduğunu da dile getiren Sinan Güler, “Sporun güzelliklerini ve evrensel dilini sporcularla, kurumsal dünyanın insanlarıyla paylaşmak ve kendi deneyimlerimizi aktarmak bizim için çok önemli bir misyon. Bunun içerisinde de inovasyon odaklı işleri takip etmeye devam edeceğim” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

Hata yapmaktan korkma, konfor alanını terk et

Türkiye’den yeni unicorn’lar çıkması için yapılması gerekenler konusunda Güler, “Doğru ekip, doğru çözüm ve doğru ölçeklenme yeni büyüyen girişimleri ortaya çıkarır. Başarılı örneklerden ilham almak önemli ama başarısızlığı yaşamış girişimlerin süreçlerini de iyi görmek ve hatalardan çıkarımlar yapmak gerekiyor” diyor. Sinan Güler, girişimcilere de, “Hata yapmaktan korkmadan, konfor alanından çıkmaya hazır hareket etmek gerekiyor. Girişimciler genellikle bilinmezliğin içerisinde ilerliyor. Buna farklı bir cesaretle yaklaşılmalı” tavsiyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Milli takım kaptanı

1983’te dünyaya gelen Sinan Güler basketbola abisi gibi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başladıktan sonra Beşiktaş’a geçti ve 2001 yılında ilk profesyonel maçına burada çıktı. Daha sonra sporcu bursu ile Amerika’ya giderek Salt Lake Community College ve Carroll College üniversitelerinde ikişer yıl forma giydi ve 2006 yazında Türkiye’ye geri döndü. Türkiye’deki yeni kariyerine Darüşşafaka formasıyla başlayan Sinan, sırasıyla Beşiktaş, Anadolu Efes, Galatasaray ve Fenerbahçe formalarını giydikten sonra yeniden Darüşşafaka ile 3 sezonluk anlaştı. Basketbol Süper Ligi’nde 500’ün üzerinde maça çıkan Sinan Güler’in A Milli Takım kariyeri ise 2009’da başladı ve 2010’da Türkiye’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan efsane kadroda yer aldı. 2014 Dünya Şampiyonası’ndan sonra A Milli Takım kaptanlığına getirildi ve Milli Takım’da son maçını oynadığı 2019 yılına kadar A Milli Takımının da kaptanlığını sürdürdü.