05.01.2022 - 15:15 | Son Güncellenme:
-Birleşik Ödeme hakkında bilgi verir misiniz?
Birleşik Ödeme Türkiye’deki ilk elektronik para şirketlerinden. Lisans aldığımız 2015’ten bu yana Türkiye’nin en büyük kurumlarına, bankalara, yerli ve yabancı fintech’lere beş ana iş kolunda hizmet veriyoruz. İlki yurtiçi ve yurtdışı para transferi. Türkiye’ye hızlı ve ucuz para transferi yapıyoruz.
İkinci alanımız kart ve cüzdanlar. Müşterilerimiz olan kuruluşlar adına ödemeli kartlar çıkarıyor ve onlara finansal hizmet veriyoruz. Üçüncü alanımız Kiosk’lar. Her ay milyonlarca kişi elektrik, su, gaz dolumunu bizim aracılığımızla yapıyor.
Dördüncü olarak sanal POS’lar, fiziksel POS’lar ile Türkiye’nin en büyük kurumlarına tahsilat çözümleri sunuyoruz. Son olarak kurumların sadakat programlarını yönetiyoruz.
-Finans sektörünün dijitalleşmesinde fintech’lerin rolü nedir?
Bankalarla fintech’ler arasında tatlı bir rekabet var. Bizim gibi şirketler çeviklikleri ve teknolojileriyle finans sektörünün dönüşümünde rol alıyor. Biz 20 bankayla çalışan tek e-para şirketiyiz. Bankaların fintech’lerin çevikliğini kullanabildiği doğru beraberliklerde hem fintech hem banka için 2+2=6 edebiliyor. Biz bunun en güzel örneklerinden birisiyiz.
Pandemi özellikle bizim sektörde dijital para transferini olumlu etkiledi. Cüzdanların kullanımı arttı.
-Fibabanka’nın teknoloji ve yatırım kolu Finberg’ten ve OYAK Portföy Girişim Sermayesi’nden stratejik yatırım aldınız. Bununla ilgili değerlendirmeniz nedir?
Birleşik Ödeme sektörün en güçlü ortaklık yapısına sahip. Fibabanka ve OYAK ortaklığı bizi sektörde öne çıkarıyor. Bir bankanın ilk defa e-para şirketine yatırım yaptığı şirketiz. OYAK gibi Türkiye’nin en güçlü kurumlarından biri de bize yatırım yapınca sektörün bakış açısı değişti. Bence OYAK yatırımıyla büyük kurumsal sermayelerin, e-para ve diğer ödeme kuruluşlarına yatırım yapmasının kapısı açıldı.
OYAK grup şirketleriyle geliştirdiğimiz çözümleri sektörün diğer oyuncularına da verdik. İhtiyacı anladığımız anda ona uygun çözüm üretiyoruz. OYAK ortaklığıyla sermayesi en yüksek elektronik para şirketi haline geldik. Ödenmiş sermayesi 90 milyon TL olan başka bir e-para şirketi yok şu anda. Bu sektöre güveni de gösteriyor.
Bizim için en önemli şeylerden birisi de OYAK’la yurt dışı açılımına başlamamız oldu. Şu anda Azerbaycan ve Romanya’dayız. Önümüzdeki sene sonuna kadar 10 ülke hedefimiz var.
-İnovatif ürünlerinize örnek verir misiniz?
Başkent Kart ilk anlatacağım proje olur. Ankara’da 300 bin kişiye kolilerle yardım yapılıyordu. Maliyetli bir işti. Biz bunu kart haline getirerek insanların temel ihtiyaçlarını alabilmesini sağladık. Gerçek anlamda bir şehir kartı yaptık, şu anda 500 bin kartımız var Ankara’da.
İnovatif ürünlerimizden biri de dijital akıllı kasamız PaySafe... Nakiti anında dijitalleştiriyoruz. Çünkü bir kargo şirketinin şubesinde, bir markette, bir benzin istasyonunda kasada durduğu sürece o paradan para kazanılmıyor. Biz o şubeye, markete, istasyona akıllı kasaları konumlandırıyoruz. Parayı, cihazın içine konulduğu anda banka hesabına gönderiyoruz. Ürünü bu yıl çıkarmamıza rağmen iki bin adet sipariş aldık.
-Kullanıcı sayınız ve bundan sonraki hedefleriniz nedir?
Birleşik Ödeme, 2021 yılı sonu itibarı ile yaklaşık 10 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. Bu yılı 16 milyar TL’lik işlem hacmiyle kapatıyoruz.
Son üç senede yüzde 300 büyüdük. 2022’de de yüzde 300 büyümeyi hedefliyoruz. Azerbaycan ve Romanya’dan sonra eski Sovyet ülkelerine açılmayı planlıyoruz. Stratejimiz, bölgesel bir fintech olmak.