Milliyet Executive Patronlar 2024’e Nasıl Bakıyor?' Türk ekonomisi dinamik yeni fırsatlar arıyoruz'

Patronlar 2024’e Nasıl Bakıyor?' Türk ekonomisi dinamik yeni fırsatlar arıyoruz'

08.01.2024 - 03:57 | Son Güncellenme:

"Dünya zorlu bir süreçten geçiyor ancak Türk ekonomisi çok dinamik. Türkiye'ye yatırım için arayışta olan çok sayıda yabancı şirket var. Her daim yeni fırsatlar arıyoruz..."

Patronlar 2024’e Nasıl Bakıyor Türk ekonomisi dinamik yeni fırsatlar arıyoruz

2024 yılında Türkiye ekonomisi ve grubunuz için beklentileriniz (olası risk ve avantajlar) nelerdir?

Haberin Devamı

Ebru Özdemir/ Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı-  2024 yılı için hem Limak Şirketler Grubu hem de ülkemiz ekonomisi için beklentilerimiz olumlu yönde. Dünya genel olarak zorlu bir süreçten geçti, geçmeye de devam ediyor ancak Türk ekonomisi çok dinamik. Hâlâ genç sayılabilecek bir nüfusa sahibiz. Enflasyonun düşmesiyle yatırım ortamının daha da iyileşeceğini öngörüyoruz. OECD'nin Kasım sonunda açıkladığı Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, ülkemiz ekonomisinde geçen yılki 2023 yılı büyüme tahminlerinin üzerinde bir büyüme bekleniyor. Küresel ekonominin önemli aktörleri de bu beklentiyi teyit ediyor. Bizler de iş insanları olarak zaten piyasalardaki olumlu ekonomik hareketlenmeyi yakından gözlemliyoruz. Kredi riskini gösteren CDS primleri son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi, tahvil ve hisse piyasalarına düzenli olarak yabancı sermaye girişini görüyoruz. Ayrıca diğer ülkelerin büyükelçileri ile de temastayız, Türkiye'ye yatırım yapmak için arayışta olan çok sayıda yabancı şirket var. Ülkemizde ve dünyanın farklı bölgelerinde enerji, turizm, çimento, inşaat, altyapı ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Bu sektörlerdeki gelişmeleri de yakından takip ediyor ve her daim yeni fırsatlar arıyoruz. Tüm sektörlerde operasyonel iyileştirmeler ile enerji kullanımını azaltma ve ihtiyaç duyulan enerjimizi de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etme hedefiyle yatırımlarımıza yön veriyoruz. Neredeyse tüm global şirketlerin gündeminde olan küresel ekonomik dalgalanmalar ve jeopolitik gerilimler gibi sorunları olası riskler arasında sayabiliriz. Ancak Türk ekonomisinin genç ve dinamik yapısı ile her türlü duruma çok hızlı adapte olduğunu biliyoruz. Limak Grubu olarak biz de esnek bir yapıya sahibiz ve gördüğümüz olası riskler karşısında iş modellerimizi yeni duruma çok hızlı adapte ediyoruz.

Haberin Devamı

Önümüzdeki yıla ilişkin istihdam ve yatırım politikanız hakkında bilgi verir misiniz?

Limak Şirketler Grubu bünyesinde yaklaşık 45 bin çalışan var. Nitelikli iş gücünü elde tutmak ve geliştirmek için çeşitli programlar uyguluyoruz. Limak Şirketler Grubu olarak tüm çalışanlarımızın yetenek ve yetkinliklerinin gelişimini destekleyerek yarının dünyasında yer alabilmeleri için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sadece bugünü değil geleceği de düşünerek, yakın gelecekte faaliyetlerimizi yönetecek olan gençleri destekliyor, onların deneyimlerinin artması, istihdam olanaklarının yükselmesi için projeler yürütüyoruz. Bu doğrultuda Limak Yatırım olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü Programını yüzde 96.52 gibi yüksek bir dereceyle, Gold Kategori Ödülü alarak tamamladık. Ayrıca şirketlerde kadın ve erkek fırsat eşitliğine dayalı, Cinsiyet Eşitliği Kredisi (Gender Loan) yapısının ikinci anlaşmasını, Limak Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren dört turizm şirketimizle imzaladık. Ayrıca "Türkiye'nin Mühendis Kızları" olarak başlattığımız sosyal sorumluluk projemiz çok ilgi gördü, biz de mühendislik fakültelerinde eğitim gören kızlarımızın eğitim hayatına ve vizyonuna yaptığımız dokunuşların sonuçlarından çok memnunuz. Bu projede destek verdiğimiz kızlarımız bizim şantiyelerimizde de görev alıyor, mega projelerin yapım aşamasına şahitlik ediyor ve büyük bir tecrübe kazanıyor. Projeyi gittiğimiz ülkelere de taşıyoruz. Kuveyt, Kosova, Kuzey Makedonya gibi ülkelerde bu projeyi "Global Engineer Girls" çatısı altında dünyaya yayıyoruz.