Milliyet Executive Renk seçiminde ilham doğadan

Renk seçiminde ilham doğadan

14.07.2023 - 04:05 | Son Güncellenme:

Yaz ayları ev tadilatları ve yeni düzenlemelerin en sık yapıldığı dönem. Bu değişimin başında ise boya - badana işlemleri var. Artık boya seçimi tarafında doğadan ilham alan renkler ve sürdürülebilir sistemler var...

Renk seçiminde ilham doğadan

DUYGU ERDOĞAN- Yaz mevsimiyle birlikte hem şehirde, hem de yazlık evler için yapılan tadilatlar devam ediyor. Bu değişimin başında ise boya - badana uygulamaları var. Yılın trendlerini ve tüketici tercihlerini Marshall Pazarlama Direktörü Pınar Adabağ anlattı.. 

Haberin Devamı

Türkiye boya pazarındaki yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Marshall olarak 1954 yılından beri Türkiye boya sektörünün öncü markalarından birisiyiz. 1998 yılında AkzoNobel ile başlayan global serüvenimiz güçlü adımlarla devam ediyor. Dünyanın en büyük küresel boya ve kaplamalar şirketi ve özel kimyasalların ana üreticisi olan AkzoNobel, müşterileri için sürdürülebilir cevaplar geliştirmek konusunda iddialı. 

Ev boyamada renk algımız değişiyor mu?

Ülkemizde genellikle bej, gri gibi renklerin hakimiyeti göze çarpıyor. Ancak bunun değişen nesille birlikte yavaş yavaş aşıldığını da görüyoruz. Marshall olarak global şirketimiz AkzoNobel tarafından değişen boya sektörü trendlerini belirleyen ve her yıl açıklanan 'Yılın Rengi' sektöre ışık tutuyor. Hollanda Renk Enstitüsü'nde bulunan AkzoNobel'in renk tasarımcıları ekibi bir yıl boyunca yaptıkları iç görü araştırmaları ve dünya gerçekleri çerçevesinde bir renk paleti yaratıyorlar. Örneğin bu yıl açıkladığımız “Başak Esintisi” küresel gündemin ilk sırasında doğal dünyanın yer aldığı bu yılki buluşmada, doğanın bizi desteklediği ve bize ilham verdiği farklı yöntemler üzerine konuştuk ve bir temaya ulaştık: 'Mucize tohumları'. Mucize tohumları, doğanın ve tonunun kendisinin dönüştürücü gücünü özetleyen bir ifade olarak öne çıktı. Ardından küresel iç görülerin anın ruh hali ile eşleştirilmesiyle Yılın Rengi 'Başak Esintisi' ortaya çıktı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yılın Rengi 'Başak Esintisi'ni tamamlayan dört yeni renk paletimiz var. Başak Esintisi'nin çevresinde oluşturulan kullanımı kolay paletlerimize, Orman, Doğa, Ekin ve Deniz adını verdik. 

Haberin Devamı

Bu yazın renkleri neler olacak?

Yaz aylarında dekorasyon ve ev yenileme projeleri için sık sık tercih edilen renkler genellikle canlı ve enerjik tonlar oluyor. Bu yaz doğal tonların seçimlerde ön planda olacağını söyleyebiliriz. Doğal ve toprak tonları, sıcak yaz aylarında huzurlu bir atmosfer yaratmak için tercih edilen renkler arasında olacaktır. Ülkemizde en çok tercih edilen renklerden biri olan bej, kahverengi, krem, açık gri gibi doğal tonlar, iç mekanlarda sakinlik ve doğallık hissi uyandırabilir. Öte yandan yaz ayları deniz ve plajla özdeşleşir. Bu nedenle, mavinin çeşitli tonları ve beyaz renkler, deniz ve plaj temalı dekorasyonlarda sıkça kullanılan renklerdir. Açık mavi, turkuaz, deniz mavisi gibi tonlar, ferahlık ve serinlik hissi verirken, beyaz renk ise temizlik ve açıklık duygusu yaratacaktır. Gençlerin tercihi ise pastel tonlardan yana. Yumuşak pembe, lavanta, mint yeşili gibi pastel tonlar, iç mekanlarda huzur ve yumuşaklık hissi yaratıyor.