Milliyet Executive Topraksız ve çok az sulu tarım hamlesi!

Topraksız ve çok az sulu tarım hamlesi!

09.04.2023 - 05:01 | Son Güncellenme:

Antalya’da bir kadın girişimci dikkat çekecek şekilde daha az su kullanarak topraksız yöntemle yaban mersini üretimine başladı.

Topraksız ve çok az sulu tarım hamlesi

Oktay Pirim- Nüfusu 8 milyara dayanan dünyamızın yakın ve orta gelecekte iklim değişikliğindeki davranış bozuklukları nedeniyle nereye evrileceği tam olarak kestirilemiyor. Bilim insanlarının araştırmaları hepimizi kaygıdan uzak tutacak şeyler söylemiyor. Onlara göre yerküre iklim değişikliğine bağlı olarak ciddi kuraklıklar, düzensiz yağışlar ve tedirgin edici atmosferik olaylar yaşayacağız. Haliyle bu öngörüler beraberinde yaşamımızın temel kaynakları olan gıda ve suya ne ölçüde güvenli şekilde ulaşabileceğimiz sorularını gündeme getiriyor. Çünkü özellikle temiz içme suyu ve sağlıklı sürdürülebilir gıda tüm canlılar için hayatı önem taşıyor. Kuraklık gıda üretimi için daha çok su gerektiriyor, yağışlar azalacağı için kuraklık daha da artacak. Yani böyle bir kısır döngü var. BM verilerine göre, yerkürenin üçte ikisi suyla kaplı olmasına karşın içme suyu kaynakları son derece kısıtlı. Ve tatlı su kaynaklarının yüzde 69’u da tarımda kullanılıyor. Bu nedenle şimdi tartışılan konu su kullanımının azaltılması. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri de bu. Çoğu tarım üretimi vahşi sulama ile yapılıyor ve eğer düşünülen planlamalar devreye sokulmazsa sıkıntı yaşayabileceğimiz kaçınılmaz. Fakat henüz emekleme evresinde olmasına rağmen daha az suyla tarım üretimi yaparak sebze ve meyve yetiştirmeye dönük adımların atıldığı görülüyor artık. Antalya’da bir kadın girişimci de dikkat çekecek şekilde daha az su kullanarak topraksız yöntemle ‘blueberry’ olarak bilinen yaban mersini üretimine başladı. Üretimde kullanılan su yağmurdan sağlanıyor ve bu sayede yüzde 50 oranında tasarruf yapılıyor. Land Of Berry firmasının kurucusu Meriç Ünver sorularımızı yanıtladı...

Haberin Devamı

Topraksız ve çok az sulu tarım hamlesi

MERİÇ ÜNVER

Land Of Berry ne zaman faaliyete başladı?

Land of Berry’i 2020 yılında kurduk. Üretim alanlarının belirlenmesinden yetiştirilecek türlerin seçilmesine, çeşitli saha çalışmalarından üretim alanlarının kurulmasına kadar yaklaşık bir yıl çalıştıktan sonra 2021 yılında üretim aşamasına geçtik. Şu anda da yetiştirdiğimiz blueberry meyvelerimizi ‘Merry&Berry’ markamız ile pazara sunuyoruz.

Neden topraksız tarım yapmayı tercih ettiniz?

Uzun yıllardır tüm dünyanın gündeminde iklim krizi var. Doğal kaynaklarımız giderek tükeniyor. Hem coğrafyamızın topraklarında tarımın sürdürülebilmesi, hem de gezegenimizin geleceği için topraksız tarım yöntemini seçtik. Tarım alanlarımızı hem daha verimli kullanıyoruz, hem de kurduğumuz hassas takip sistemimiz ve damlama sulama yöntemimizle suyu en verimli şekilde kullanarak doğal kaynaklardan da tasarruf sağlıyoruz. Aynı zamanda topraksız tarım geri dönüşüme olanak tanıdığı için kullandığımız suları tesisimizde biriktirerek tekrar tekrar kullanma imkânı buluyoruz. Açık arazilerimizde yağmur suyundan da faydalanarak tasarrufu en üst seviyeye çıkarıyoruz.

Haberin Devamı

Kaç kişiye istihdam sağladınız?

Land of Berry üretim süreçlerimizde oldukça titiz davranıyoruz, bu nedenle şu an alanında uzman 4 ziraat mühendisi, 3 ziraat teknikeri ve 6 saha teknikeri çalışma arkadaşımız bulunuyor. Saydığım ekip arkadaşlarım tam zamanlı çalıştığımız isimler ancak istihdam elbette dönemsel olarak değişiklik gösteriyor. Kadın istihdamını önemseyen ve önde tutan bir markayız bunun için hasat döneminde çalışma arkadaşlarımızı ağırlıklı olarak kadınlardan seçiyoruz.

İhracat yapıyor musunuz?

Gerçekleştirdiğimiz anlaşmalarla Türkiye’nin ihracat rakamlarına önemli bir katkı sunma hedefindeyiz. Şu an yerel ve uluslararası iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. 2024 yılında ‘Merry&Berry’ markalı ürünlerimiz dünyanın çeşitli noktalarında yer alacak.

Nerede ve kaç metrekare alanda üretim yapıyorsunuz?

Antalya’nın Serik bölgesinde yer alan üretim tesisimizde dünyanın en kıymetli blueberrylerinden coğrafyamızın iklim şartlarına uygun Star, Ventura ve Biloksi türlerini yetiştiriyoruz. Toplamda 151 dönümlük bir arazimiz var. İki etaba böldüğümüz alanın ilk bölümünde hem açık hem de kapalı alan serada blueberry yetiştiriyoruz. İkinci etapta ise yeni üretim süreçlerimiz başlayana kadar egzotik meyve yetiştirme denemeleri gerçekleştiriyoruz. Şu an geçtiğimiz dönemde 50 tonluk bir blueberry hasatımız oldu. Hedefimiz en kısa zamanda 120 tonun üzerine çıkabilmek.

Haberin Devamı

‘Toprakla ilişkimi hiç koparmadım’

Bir kadın girişimci olarak özellikle blueberry üretimi yapmaya nasıl karar verdiniz?

Doğayı seven ve toprakla ilişkisini hiç koparmayan birisiyim. Her zaman üretmek için bir hevesim, bir isteğim vardı ancak doğru zamanı bulmak gerekiyor hayatta. 2020’de bunun için doğru zaman dedim ve harekete geçme kararı aldım. Önce bölgede hangi meyveyi yetiştirebiliriz, nasıl yüksek verim alabiliriz, doğaya zarar vermeyen üretim yolları nelerdir gibi araştırmalar ve fikir alışverişlerinin sonunda en doğru adımın blueberry ile olacağına karar verdik. Heves, azim ve kararlılık olduktan sonra devamı geliyor zaten. Büyük bir disiplinle çalışarak çok zaman kaybetmeden üretmeye başladık.