Oynatma Listesi
HABERLER

300 bin liranın altında araç kalmadı! Araç kredi faizleri düşecek mi? OYDER Başkanı açıkladı

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin otomobil piyasasındaki son durumu değerlendirdi. Peki araç kredi faizleri düşecek mi? Araç kredi limitleri artırılacak mı? İşte detaylar...

OYDER Başkanı Turgay Mersin CNN Türk canlı yayınına bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu. Mersin 300 bin liranın altında araç kalmadığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Otomobil fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Malum kurlar, ÖTV matrahlarındaki geçişlerle fiyatlar yükseldi. Tedarik sıkıntısıyla yaşanan yükselmeler de var. '300 bin TL'nin altında pek araç kalmadı' dersek doğrudur. Müşterilerin binmek istediği araçlar 450 bin TL ile 500 bin lira bandında. 300 bin liranın altındaki araçlar boş araçlar.

BDDK Başkanı’yla görüştük. Kredi kullanım oranlarındaki güncellemeyi istedik. Orada ciddi anlamda fiyatlar yükseldiği için 300 bin liraya yüzde 30 kredi kullandırılabiliyor bu 90 bin lira yapar. Keza faiz artışı olması taksit sayılarının yükselmemesi müşterilerin alımlarını aşağı çekmiştir.

TAŞIT KREDİLERİ DÜŞECEK Mi?
BDDK Başkanı faizlerin düşeceğini söylüyor. Faiz düştüğünde piyasalar açılır ama piyasa şu anda bunu çok satın almış değildir. 1 ay önceki faizler de değil. 1 ay önce 35-40’lara varan faizler vardı bu yüzde 20’lere indi. Cumhurbaşkanımız faizlerin düşmesi yönünde çalışma yapıyor.

FAİZLERİN NE KADAR OLMASINI İSTİYORSUNUZ?
Mevcut kredi faizleri aylık 2 seviyelerinde biz aylık 1 seviyelerinde olmasını arzu ediyoruz. Kamu bankaları ve BDDK’nın desteği ile olacak şeydir. Arzu ettiğimiz faizin yüzde 1 olması piyasayı mutlu eder. Kredi kullanım oranlarının yükselmesini talep ettik. Bugün binilecek bir araba 450 bin liranın altında değil bunun yüzde 80 oranında ve 60 ay vade ile olması gerekir.

Tüketimin düşmesi büyümeyi de engeller ve iç piyasada araçların satılamamasını engeller. Enflasyonu yukarı çeker gibi gözükse de büyüme de Türkiye açısından önemlidir. Umarım bizim istediğimiz şekilde kredi oranları güncellenir diye düşünüyoruz. Yüzde 13 bir daralma oldu bu daralma normal değil. Alım gücü düştüğü için bu daralma oldu.

AKARYAKIT FİYATLARI ARAÇ SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ MÜ?
Akaryakıt fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Şu anda ocak ayında etkisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Kredi kullanım oranları ve faizlerin yüksek olması bunun ana etkenlerinden bir tanesidir. Araç fiyatları yükseldiği için düşen taksit miktarı azaldı.

İKİNCİ EL PİYASASI HAKKINDA
İkinci elde yüzde 10-15 arasında geri gelme oldu. İkinci elle ilgili alım yapabilirler ciddi anlamda fiyatlar geri geldi ikinci elde de."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER