Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Fidan, Bulgaristan'da resmi temaslarda bulundu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Bulgaristan'a gerçekleştirdiği resmi ziyarete ilişkin diplomatik kaynaklardan açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan FidanBulgaristan’da temaslarına devam ediyor. Bakan Fidan, başkent Sofya’da Bulgaristan Ulusal Meclisi'nde, Meclis Başkanı Rosen Jelyazkov, Dış Politika Komisyonu Başkanı Boyko Borisov, Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Delyan Peevski ve Grup üyeleri ve Değişime Devam Partisi Eş Başkanı Kiril Petkov ile görüştü.

STRATEJİK İLİŞKİLER

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Hakan Fidan'ın ziyaretinin, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin ne denli kuvvetli olduğu ortaya konulduğu, uluslararası planda ve bölgede vuku bulan sınamalar karşısında dost ve müttefik iki ülkenin birbirine daha fazla yaklaştığı teyit edildi.

KARADENİZ'İN GÜVENLİĞİ

Görüşmelerde, özellikle Ukrayna savaşıyla daha da önem kazanan Karadeniz'in güvenliği konusunda kapsamlı görüş alışverişinde bulunuldu.

BAKAN FİDAN'DAN MONTRÖ VURGUSU

Bakan Fidan, Sofya'da Bulgar mevkidaşıyla düzenlenen ortak basın toplantısında, "Montrö Sözleşmesi'nin uygulayıcısı olarak Karadeniz'de sükunetin muhafazası ve bunu tehlikeye sokacak girişimlerin engellenmesi temel önceliklerimiz arasındadır. Bizler Montrö Sözleşmesi'ni harfiyen uygulamayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. Ziyaretin, iki ülke arasındaki enerji, ulaştırma, altyapı, ticaret ve yatırım konularının ele alınması ve bu konularla bağlantılı mevcut ve potansiyel işbirliği alanlarının değerlendirilmesi bakımından yararlı olduğu aktarıldı.

ORTAK KABİNE TOPLANTISI PLANI

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilerleyen dönemde öngörülen Bulgaristan ziyareti bağlamında düzenlenmesi hedeflenen ortak kabine toplantısı niteliğindeki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDİK) hazırlığının yapılmasına da vesile olduğu belirtildi. Görüşmede, Türkiye-Bulgaristan sınırından geçiş yapan Türk tırlarının karşılaştığı ve son dönemde artan sıkıntıların ortadan kaldırılmasını teminen alınacak tedbirler de ele alındı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER