Oynatma Listesi
TELEVİZYON

Beyaz Saray sözcüsünden Türk gazeteciye deprem sorusu! Salonda çıt çıkmadı

Türkiye Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin yarasını sarmaya çalışırken Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ile bir Türk gazeteci arasında geçen diyalog dünya basınında gündem oldu.

 Acil ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Deprem saati 04.17 olarak kaydedildi. Bölgede 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha oldu.

Depremin 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı. Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'dan acı haberler gelmeye devam ediyor.

DÜNYADAN YARDIM YAĞDI

Güney Kore'den Meksika'ya, Hindistan'dan Cezayir'e, Azerbaycan'dan ABD'ye dünya Türkiye için ayakta. Arama kurtarma ekipleri ve yardımları taşıyan uçaklar Türkiye'ye doğru havalanırken, Avustralya'dan İngiltere'ye birçok ülkedeki gurbetçiler de yardım kampanyaları için yarışıyor. Son eklenen ülkelerle Türkiye'ye kurtarma ekibi ve insani yardım gönderen listesi hayli uzun.

Asya kıtasından Japonya, Tacikistan, Malezya, Tayvan, Çin, Güney Kore, Kazakistan, Hindistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan listede. Türkiye'nin komşularından Gürcistan, Irak, Bulgaristan, Yunanistan, İran ve KKTC yardıma koştu. Orta Doğu'dan İsrail, Lübnan, Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri Kuzey Afrika'dan Cezayir, Libya ve Tunus izledi.

AVRUPA ÜLKELERİ SEFERBER OLDU

Avrupa Birliği'nin AB Sivil Koruma Mekanizması'nı aktif hale getirmesiyle neredeyse kıtadaki tüm ülkeler seferber oldu. Almanya, İsveç, Hollanda, İtalya, Fransa, İspanya, Malta, Portekiz, Hırvatistan, Polonya, Çekya, İsviçre, Avusturya, Estonya, Slovakya, Macaristan, Romanya gibi birlik üyelerinin yanı sıra Karadağ ve Arnavutluk'tan onlarca arama kurtarma ekibi Türkiye'ye uçtu. Felaketinin ardından ABD, Türkiye’ye desteğini sürdürüyor.

ABD UÇAK GEMİSİ GÖNDERDİ

Felaketinin ardından ABD, Türkiye’ye desteğini sürdürüyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye'de meydana gelen ölümcül depremlerin korkunç etkisini hepimiz büyük bir üzüntüyle izliyoruz” ifadelerini kullanarak, Türkiye ve Suriye’de depremler nedeniyle hayatını kaybedenler için taziyelerini sundu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, deprem felaketinin ardından Türkiye’nin muhtemel ek destek taleplerini karşılamak için Akdeniz’deki USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye’ye doğru hareket ettiğini ifade etti.

SALON SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ile bir Türk gazetecinin basın toplantısındaki konuşması gündem oldu. Söz konusu toplantıda Türk gazeteciye Türkiye'deki son durumu soran Kirby, faciayla ilgili bilgi aldı. İkili arasında şöyle bir diyalog geçti:

John Kirby: Aileniz nasıl, iyiler mi?

Türk Gazeteci: Evet, iyiler. Ama orada milyonlarca insan vardı, orada arkadaşlarım vardı.

John Kirby: Onlar iyi mi?

Türk Gazeteci: Çoğu iyi ama iyiyiz demek bile bize zor geliyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER