Oynatma Listesi
HABERLER

Bilim Kurulu Üyesi Necmi İlhan'dan kapanma ve aşı açıklaması

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, CNN TÜRK canlı yayınında Uğur Önver'e önemli açıklamalarda bulundu. Aşının önemine vurgu yapan İlhan, 'Vakit oyalanma zamanı değil. Şu an hemen aşı olup bu ikinci doz ortalamamızı bir an evvel yüzde 80'lere çıkarmamız gerekiyor' dedi.

Son günlerde artan koronavirüs vaka sayılarıyla ilgili İlhan, "Şu an için geldiğimiz noktada maalesef 20 bine dayanmış vaka sayımız. Bu yaklaşık bir ay öncesinde 4 bin 800 5 bin bandındaydı. Halen aslında 20 binde sabit kalması da çift doz aşılanan yaklaşık yüzde 40'lkık bir nüfus. Yani 25 milyon kişi sayesinde olduğunu da vurgulamak isterim. Eğer çift doz aşı olan vatandaşımız olmasaydı emin olun bu rakamlar daha yukarılara doğru 30'lara 40'lara belki 50'lere doğru yol alacaktı." dedi.

"Sağlık Bakanlığı web sayfası benim önümde. İkinci doz ortalamasında yüzde 40'lardayız." diyen İlhan, "Biz bunu bir an önce çok zaman geçirmeden diğer kurallara da uyarak yüzde 80'e çıkartırsak rahat edebiliriz. Çünkü şu dinamiği kaçırmamak gerekiyor. Aşıların antikor oluştuğu süre belli. 6 ay sonra antikorlar azalmaya başlıyor. Kimi vatandaşlarımız da çift doza rağmen daha az antikor oluşuyor. Kimisinde 3 ay sonra kimisinde 1 yıl sonra azalıyor. Elbette bireysel farklılıklar var. Ama bugün dünyadaki litaretürde ve Türkiye'de kendi hastalarımıza, toplumumuza baktığımızda aşının etkili olma süresi 6 ay. Çift doz sayısını yüzde 80 civarına getirebilirsek ancak başarılı olacağımızı söylemek mümkün." açıklamasını yaptı.

"YÜZDE 80'LERE ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR"

Vaktin oyalanma zamanının olmadığını belirten Bilim Kurulu Üyesi İlhan, "Şu an hemen aşı olup bu ikinci doz ortalamamızı bir an evvel yüzde 80'lere çıkarmamız gerekiyor. Son 2-3 gündür umut verici gelişmeler var. Bayramın son günlerinde günlük aşı hızı yaklaşık 150 bin tane iken bir milyona kadar geldi. Vatandaşlarımız açıkçası bir parça daha algıladılar. Özellikle aşı olmayan 22 milyona yakın vatandaşımız. Maalesef bazı bilgi kirliliği kaynakları var. Bu da vatandaşlarımız aşıdan uzak durmasına neden oluyor." ifadelerine yer verdi.

KAPANMA OLACAK MI?

Artan vaka sayıları sonrası ilerleyen aylarda kapanma olacak mı sorusuna yanıt veren İlhan şu açıklamayı yaptı;

Kişisel olarak ben kapanmanın en son seçenek olduğunu düşünüyorum. Kişisel özgürlüklere müdahale açısında ama belli bir noktaya gelince bütün dünya benzer bir uygulamayı yapıyor. O yüzden daha proaktif daha önleyici giderek elimizde de aşı gibi güç var. Aşının gerçekten bolluğu var şuanda. Kendi oğlumdan örnek vereyim. Oğlum 17 yaşında hiç randevu almadan hafta sonu gidip birinci doz aşısını oldu. Aşı biliyorsunuz 10 Temmuz'dan itibaren 16 yaşını tamamlamış gençlere de çıktı.

 

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER