Oynatma Listesi
HABERLER

Borsada açığa satış işlemi nedir?

Açığa satış işlemi yatırımcının sahip olmadığı hisse senedini satması ya da satış emri vermesini ifade eden bir işlem türüdür. Açığa satış işleminde amaç sahip olunmayan hisse senedini ödünç olarak daha yüksek fiyattan satıp sonrasında daha düşük fiyattan yerine koyma işlemidir. Hisse senedinin fiyatı beklenildiği yönde gerçekleşirse işlemler arasındaki fark kadar kar elde edilir. Ancak hisse senedinin fiyatı düşüş yönünde değil de yükseliş yönünde gerçekleşirse yatırımcı bu defa yükseliş hareketinde oluşan fark kadar zarar etmiş olur.

Piyasalar düşerken kazanma avantajı

Borsada açığa satış hisse senedi piyasasına yatırım yapan çoğu yatırımcının kullandığı başlıca yöntemlerden biridir. Bunun en büyük sebebi açığa satış işlemleriyle değer kaybeden hisse senetlerinden kazanç elde edebilme imkanının olmasıdır. Piyasalar düşerken de para kazanma avantajı sağlayan açığa satış riskli bir işlem olurken işlemi yapmadan önce riskin iyi belirlenmesi gerekir. Yüksek kar potansiyeli olması nedeniyle tercih edilen açığa satış işlemleri yasaldır. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirli düzenlemelere tali olup, sermaye piyasası kurallarına uyan kişiler tarafından kullanılabilir. Ayrıca açığa satış işlemi yapabilmeniz için işlem yaptığınız aracı kurumun açığa satış yaptırabilir yetkisine sahip olması gerekir.

Borsada açığa satış yasağı

Düşüş piyasasında elinde hisse senedi bulunan yatırımcıların hisse satışının yanına açığa satış yapan yatırımcıların hisse satışları da eklenince yaşanan panik havasıyla birlikte hisse senedi üzerinde sert hareketler görülebilir. Bu sert hareketlerin önüne geçebilmek için de borsa bazı zamanlarda bazı hisse senetlerinde açığa satışa yasak veya kısıtlama getirebilir.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER