Oynatma Listesi
HABERLER

Çöpten yemek toplarken yaşamını yitirdi! Konteynerin altında kaldı, korkunç görüntü

Yemen’de küçük bir kız çocuğu çöp konteynerinden yemek toplamak isterken yaşamını yitirdi. Korkunç görüntüler dünya medyasında ses getirdi.

Yemen'deki İç savaşın yol açtığı insani kriz kontrol edilemez boyutlara ulaştı. Halkın yarısından fazlasının akut gıda sıkıntısı çektiği ülkede, acil müdahale olmaması halinde ülke çapında kıtlık kaçınılmaz olacak. Uluslararası uzmanlarla yerel makamların iş birliğinde hazırlanan bir rapora göre en az bir milyon Yemenli kriz ortamında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

HUSİLERİN İÇ SAVAŞTAKİ ROLÜ

Savaşın başlamasıyla birlikte Husiler ilk olarak büyük şehirleri ele geçirdi ve bu bölgelerdeki Yemen ordusunu dağıttı. Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyon ise Husilerin ilerlemesini durdurdu ancak geriletmeye yetmedi. 1990 yılında kurulan Husiler an itibariyle aşkent Sana'nın da aralarında yer aldığı ülkenin kuzeyindeki bazı şehirlerin kontrolünü elinde bulunduruyor.

Envanterinde başkent Sana'nın bin 600 km uzağındaki İsrail'i vurabilecek balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları bulunan Husiler İsrail-Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana Kızıldeniz'deki uluslararası ticaretin de önüne geçti. ABD tarafından oluşturulan koalisyonla birlikte bölgedeki güvenlik yeniden tesis edilmeye çalışılıyor.

YÜZ BİNLERCE SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Birleşmiş Milletlere göre her 10 dakikada bir 5 yaşının altındaki bir çocuk 'açlık' gibi önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor, yetersiz beslenen 2 milyon çocuksa ölümle burun buruna. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan son rapora göre Yemen’de çatışmaların yoğunlaştığı Mart 2015 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasında 3 bin 774 çocuk öldürüldü, 7 bin 245 çocuk ise yaralandı. 2018 yılında yayınlanan bir veriye göre bölgede açlıktan ölen çocukların sayısı 85 bini geçerken, savaş nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 377 bini geçti.

ÇÖPTEN YEMEK TOPLARKEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Ülkede savaşın sebep olduğu yan etkenlerden ötürü hayatını kaybedenlerin tam sayısını belirlemek güç. Yemen'deki yardım kuruluşu çalışanları, ülkede sağlık tesislerinin yarısının çalışamadığını ve nüfusun çoğunluğunun bu hizmetlerden faydalanamayacak kadar fakir olduğunu söylüyor.

Öte yandan Yemen'in Aden kentinde 7 yaşındaki kız çocuğunun yiyecek almak için zıplayarak tırmanmaya çalıştığı çöp konteyneri üzerine devrildi. Konteynerin altında kalan küçük çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi. Olay yerine gelen polis ekibi, çocuğun cansız bedenini konteynerin altından çıkararak ailesine teslim etti.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER