Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya'da krizi sonlandırmak en büyük hedefimiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başkanı Angela Merkel, Türk-Alman Üniversitesi'nin yeni bina açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel açılışta konuşma konuştu. Erdoğan, "Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. Libya'daki krizi sonlandırmak en büyük hedefimiz. Almanya ile bu konuda ortak çalışıyoruz" dedi.

Sayın Merkel'i Berlin Konferası'ndan 5 gün sonra ülkemizde 5 gün sonra ağırlamaktan bahtiyarlık duyuyorum. Sayın Şansölye'nin ziyareti vesilesiyle Türk-Alman Üniversitesi ve sosyal tesis bina açılışlarını da yapıyoruz. Merkel ile Libya başta olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkilerimizi görüşeceğiz.

Üniversitede 2013 yılında 99 olan öğrenci sayısı 2019'da 2 bin 385'e ulaştı. Türk-Alman Üniversitesi'ne 7 bine kadar öğrenci alabileceğiz. Bu üniversitede kurulacak tekno park ila sanayi kuruluşlarıyla daha fazla etkileşim kurulacak.

 

1,5 asırlık yolculuğu olan Alman Lisesi gibi Türk Alman Üniversitesinin de Türk ve Alman dostluğunun sembolü haline gelmesini diliyorum. Türk-Alman Üniversitesi'ne gereken her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Sayın Merkel nezdinde Alman makamlarına üniversitemizi sahiplendiği için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Lisans öğrencilerimizin kredi burs desteğini 550 TL'ye yükselttik. Yurtlarda kalan öğrencilere aylık 420 TL beslenme yardımı yapıyoruz.

Üniversite sayımızı 76'dan 207'ye, öğrenci sayımızı da 1.6 milyondan 8 milyona çıkardık. Her yıl yurt dışına ciddi miktarda öğrenci gönderiyoruz. Yabancı akademisyenlerin de ülkemize gelmesinin yolunu açıyoruz. Uluslararası öğrenci sayımız 15 binden 172 bine ulaştı. Bu yükseliş ülkemizin yükseköğretimdeki cazibesini gösteriyor.

İnsanlık olarak terörden İslam düşmanlığına kültürel ırkçılıktan yabancı karşıtlığına kadar pek çok sorunla karşı karşıyayız. Çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor.Dünyanın neresinde olursa olsun kimsenin bu sorunlara bigane kalma olasılığı yoktur. Son 9 yıldır Suriye'de devam eden çatışmalarda sadece bizim gibi komşu ülkeler değil başta Almanya olmak üzere bütün Avrupa etkilenmiştir. Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. Libya'daki krizi sonlandırmak en büyük hedefimiz. Almanya ile bu konuda ortak çalışıyoruz.

Berlin Zirvesi'nde alınan 55 maddelik barış planı kararları Libya'da istikrarın tesisi için önemli bir adımdır. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER