01:44Piyasalarda haftanın kazananı ve kaybedeni belli oldu! Altın yatırımcısı dikkatSol kalpten çıkan ve aort adı verilen atardamarın herhangi bir noktasında meydana gelen genişleme sonucu baloncuk oluşması olarak tanımlanan 'aort anevrizması', sıklıkla 60 yaşın üzerinde yüksek tansiyon hastalarında görülüyor. Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyen aort anevrizmasında, ani olarak meydana gelebilen yırtılmalar, ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
İstanbul'da yaşayan cila ustası Yurtaslan Seferoğlu (49) birkaç ay önce Almanya'da yaşayan 56 yaşındaki ağabeyi Dağıstan Seferoğlu'nu 'aort anevrizması yırtılması' sonucu ani şekilde kaybetti.
Babasını da 7 ay önce başka bir damar hastalığından yitiren Seferoğlu, hiçbir şikayeti olmamasına rağmen, eşinin de ısrarları sonucu Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kontrole gitti. Seferoğlu'na yapılan görüntüleme tetkikleri doktorları bile şaşırttı. Seferoğlu'nun karın bölgesindeki aort damarında ceviz büyüklüğünde bir baloncuk vardı. Hiçbir belirti vermeden yırtılmış, oluşan yırtık etraftaki dokuların baskısıyla kanamaya neden olmadan, kendi kendine iyileşmişti. Ancak hala saatli bomba gibi karnında bir anevrizma ile yaşadığı için acilen ameliyat edilmesi gerekiyordu.
Seferoğlu, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sabit Sarıkaya ve ekibi tarafından yaklaşık 7 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu. Hastalığıyla ilgili ise genetik açıdan araştırma başlatıldı. Doç. Dr. Sarıkaya, "Aort anevrizması genç yaşlarda genellikle genetik nedenlere bağlı olarak görülür. O nedenle hastamızın çocuklarına da kalp damar kontrolleri yapılması gerekebilir" dedi.
"SEBEP GENETİKSE TÜM AİLE KONTROLDEN GEÇMELİ"
Hastanın saatli bomba gibi dolaştığını ifade eden Doç. Dr. Sarıkaya, şu bilgileri verdi: "Hastamız bize şans eseri geldi. Bize gelmeden 2 ay önce, Almanya'da ağabeyini de aynı hastalıktan kaybetmiş. Yapmış olduğumuz tetkiklerde, kalpten çıkan ve beyne, kollara giden aort damarında anevrizma olduğunu tespit ettik. Üstelik bu anevrizma da yırtılıp kendisini, çevre dokuların baskısıyla bir şekilde sınırlamış, yırtık kendi kendine iyileşmişti. Bize 'Ameliyat olmazsam ne olur diye' sorduğunda, kendisine bu anevrizmanın artık diğer taraflara da bası yapmasından dolayı, rüptüre yani, yırtılabileceğini ve bunun da tamamen bir barajın yıkılması gibi önünde hiçbir şeyin duramayacağı şekilde ölümcül bir kanamaya neden olabileceğini anlattım. Ameliyatın da risklerini çok detaylı konuştuk, yüzde 70 ölüm riski vardı. Çünkü anevrizmanın çapı o kadar büyümüştü ki, ses tellerine, yemek borusuna ve akciğer damarlarına da baskı yapıyordu. Ameliyat sırasında beyinde kanama ya da pıhtı, hava embolisi riski ve bunlara bağlı felç kalma ihtimali de yüksekti. Hastamızın yaşı genç olduğu için, altta genetik bir sebep de olabilir. Bu açıdan da hastamızın incelenmesi gerekiyor. Zaten eğer genetik etiyolojiye bağlı anevrizma ise tüm ailenin kontrolden geçirilmesi gerekiyor."
"MUCİZE ESERİ YAŞIYORUMUŞUM"
Şans eseri ölümden dönen 3 çocuk babası Yurtaslan Seferoğlu, ameliyata girmeden önce ailesi ve çocuklarıyla helalleştiğini söyleyerek, mucizevi bir şekilde hayatta kaldığını ifade etti. Seferoğlu, "Ağabeyim, yengemle beraber evde otururken aniden fenalaşmış. Öncesinde hiçbir şikâyeti de yoktu. Ambulans çağırmışlar ama, 2 saat içinde yaşamını yitirdi. Ölüm sebebi ise aort damarının yırtılması olarak belirlendi. Ben de korktum. Acaba bende de var mı yok mu diye tereddüt ettim. Eşimin de ısrarıyla gelip doktora göründüm. Anjiyomu yapan doktor, 'Ben böyle bir şey daha önce hiç görmedim' dedi. Bu zamana kadar mucizevi bir şekilde yaşamışım. Normal hasta olarak gelmedim hastaneye, sadece kontrol için gelmiştim. Ameliyat olmazsam ne olur diye de sordum hocamıza. O da aort damarım patlarsa kurtulma şansımın sıfır olduğunu söyledi. Çocuklarla, eşimle, yakınlarımla helalleştim. Ameliyat olacağız bundan başka yol yoktu. Ama Sabit Hoca gibi bir hekimle tanıştık. Allah ondan razı olsun. Böyle hocaların da kıymetini bilmemiz lazım, saygı duymamız lazım gerçekten."
02:05AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özgür Özel’e sert tepki: Kendisini siyaset adabına davet ediyoruz
02:33Teoman gerçeği öğrenecek mi? İki kardeş kavuşacak mı?
01:02İstanbul Havalimanı’nın yeni pisti için geri sayım...
00:25Vanlı Kara Haydar'ın eşi Çağla Öz'le ilgili yeni gelişme
03:59Serhat kaderini kendi çizdi
00:52İstanbul’da kiralık TOKİ evleri için başvurular yarın başlıyor! Bakan Kurum’dan örnek daire paylaşımı
00:59Yeni eğitim öğretim yılı öncesi güvenlik önlemleri! 81 ilde 31 bin okul bahçe görevlisi
00:18Kontrolsüz şekilde tali yola dönen otomobile arkadan gelen motosiklet çarptı
01:27Vanuatu açıklarında feribot battı: 1 ölü, 30 kayıp
01:25Okulların açıldığı güne dikkat! İstanbul’da hava değişiyor: AKOM saat verdi
02:49Dev çekirgeler Van’ı sardı! Boyları 20 santimetreye yaklaşabiliyor: Bizi tedirgin ediyor
01:08Genel müdürünün sözleriyle hayatı değişti! Kurumsal kariyerini bıraktı, Ironman şampiyonu oldu
00:452026 Yılı Kırsal Kalkınma Yatırım Programı başvuru sonuçları açıklandı
00:12'Ailem Güvende' operasyonu! 15 ilde düğmeye basıldı: 162 şüpheli hakkında adli işlem
00:43Deniz Türüç, TFF Temsilcisiyle tartıştı
00:13Sanal medya ünlüsü Semih Varol gözaltına alındı
03:10100 yaşındaki Ali Gül uzun yaşamın sırrını açıkladı! 'Ömrümde doktora sadece bir kere gittim'
00:25Tarım işçilerini taşıyan minibüs, park halindeki traktöre çarptı! 10 kişinin yaralandığı kaza kamerada
00:09'Vanlı Kara Haydar’ Mehmet Fatih Tançalan’ın eşi Çağla Öz İstanbul’da gözaltına alındı
00:57AK Parti'nin 25. yılına özel 'Türkiye Bülteni' yayımlandı
03:57Arif Ahmet Denizolgun'un ölümüne ilişkin soruşturma! Tanıktan şoke eden ifade: Beni belki de zehirlerler
02:42İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan: İyiliğin egemen geleceği bir dünyada yaşamak mümkün
00:27Mardin’de TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması tamamlandı
03:01Kiracıları tarafından öldürülen ev sahibi çift son yolculuğuna uğurlandı: Geride 5 yetim çocuk bıraktı
01:40İstanbul Bahçelievler'de 5 katlı binanın istinat duvarı çöktü
01:53Cemre Baysel: İlk bölümümüz şahane
00:22Elinde bastonla görüntülenen Cem Yılmaz'dan yanıt geldi: Allah Allah baston derken?!
02:37'Vanlı Kara Haydar'ın düğünündeki altınlar bulundu
00:26Oğuz Çetin: Her şey yolunda