Oynatma Listesi
HABERLER

Elon Musk'ın beyin kontrol eden çipi Neuralink'ten korkmalı mıyız?

Teknoloji devi şirketlerin sahibi Elon Musk, insan beyniyle bilgisayarı birleştiren Neuralink'i tanıttı. Beynin takibini ve kontrolünü yaparak eyleme geçmemiş düşünceleri bile sinyale dönüştüren çip, beyin hacklenmesi ve düşüncelerin üçüncü kişilerle paylaşılması gibi korkuları da beraberinde getirdi. Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor? Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Musk'ın çipinin tehlike arz edip etmediğini CNN TÜRK'e değerlendirdi.

Tesla ve SpaceX gibi teknoloji devi şirketlerin sahibi Elon Musk, insan beyniyle bilgisayarı bir çip sayesinde birleştirecek son projesini tanıttı. Akıllarda tek bir soru oluştu: "Mikroçip ile beynin takibi ve kontrolünün yapılacağı projeden korkmalı mıyız?"

Ünlü iş insanı Neuralink'i internet üzerinden yaptığı canlı yayınla tanıttı. Oldukça minik bir tasarıma sahip olan çip, kafa derisinin içine yerleştiriliyor. Beyindeki sinyaller bu çipe iletiliyor ve o sinyaller diğer elektronik cihazların anlayabileceği bir sinyale dönüştürülüyor. Bu sayede eyleme geçmemiş düşünceler beyin sinyallerine çeviriyor.

"Korkmalı mıyız?" sorusu gündemde çünkü, davranışa geçmeyen düşünceler analiz edilebildiğinden bu veriler üçüncü kişilerin eline geçebilir. Bu da her düşüncenin kayıt altına alınmasına neden olabilir. Ya da beyne uzaktan müdahale edilebilir. Yani beyin hacklenmesi durumu yaşanabilir.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Musk'ın çipinin tehlike arz edip etmediğini CNN TÜRK'e değerlendirdi. Doç. Dr. Kırık, "Çiplerle birlikte bizleri de birçok güvenlik açığı bekliyor. Bunlardan bir tanesi de hack problemi. Özellikle zihin okuması en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Zihin okunduktan sonra buna göre bir içerik oluşturulabilecek ve tabii ki siber korsanlar burayı hackleyerek insanların kişisel verilerine ve bilgilerine de ulaşabilecekler" diye konuştu.

Peki, teknoloji alanına yeni bir soluk getirecek çip ne işe yarıyor? İlk olarak domuzda test edilen çip, sıcaklık ve basınç gibi pek çok veriyi ölçebilecek. Gelecekte insanların beyin sinyalleriyle oyun oynayabilmesini sağlayacak. Fiziksel engeli olanlar herhangi bir akıllı protezi kablosuz olarak, düşünceleriyle kontrol edebilecek. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Musk şirketi, Neuralink'in beyin bağlantılı teknolojisinin hafıza kaybına, depresyona ve bir takım bozukluklara kadar çeşitli nörolojik sorun ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini ifade ediyor" dedi.

Pek çok cihazı düşünce gücüyle kontrolünü sağlamayı hedefleyen çip, Musk’ın elektrikli Tesla araçlarınının otomatik pilotunu da kontrol edebilecek.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER