Oynatma Listesi
HABERLER

‘En büyük zemin kaymasını gördük’

Yüzyılın deprem felaketinin ardından bölgede incelemeler yapan Prof. Dr. Yaltırak, ‘Bugüne kadar 7 metreye varan atımlar görmüştük, burada 12 metrelik zemin atımı saptadık’ dedi.

MERT İNAN İstanbul - Felaketin yaşandığı fay hattında bilimsel araştırmalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, ilk izlenimlerini Milliyet’e anlattı. Prof. Dr. Yaltırak, şimdiye kadar ki en büyük zemin atımını gördüklerini belirtti.

Prof. Dr. Yaltırak incelemeleri sırasında 12 metrelik zemin kayması tespit ettikleri lokal bölgeler olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yaltırak, “Şimdiye kadar sanırım Türkiye’de olan bir depremde oluşan maksimum atımı, Çardak Fayı üzerinde drone ile tam 12.7 metrelik bir zemin atımı olarak saptadık. Bugüne kadar 7 metreye varan atımları görmüştük. Ancak fayın geçtiği yüzeydeki bir alanda 12 metrelik atımı görmek açıkçası felaketin boyutunu gözler önüne seriyordu” dedi.

Prof. Dr. Yaltırak sözlerini şöyle sürdürdü; Ayrıca bölgede Çardak fayının güneyi, kuzeye nazaran 130 cm yükselme ile 210 cm sol yanal hareket ettiğini de tespit ettik. Depremin olduğu günden başlayarak 30 cm görüntülerle bulduğumuz tüm atımların arazide doğrulamasını yapmaya çalıştık. Bu nedenle arazide aramak yerine bulduğumuz atımın koordinatlarını girerek yeni bir yaklaşımla hareket ettik. Araştırmamızda Nurhak Dağları’ndan Çardak Fayı’nın izini takip ederek Gölbaşı-Adıyaman’a doğru ilerledik. Arazi koşulları zaman zaman işimizi zorlaştırdı ancak ekibimiz çok sağlamdı. Bize eşlik eden Elbistan Off Road Kulubü’ne de ayrıca teşekkür etmem gerekir. Fayın üzerinde bulduğumuz atımlar fayın tekil olduğu yerlerde Dağ yamacındaki bahçelerde 5 ile 6 metrelik atımlar oluşmuş.”

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER