Oynatma Listesi
HABERLER

İl olmayı bekleyen ilçeler! İşte kulislerde konuşulanlar...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyet'in 100. yüzyılı olması sebebiyle '100 il, 1000 ilçe' açıklamasında bulunmuştu. O açıklamayla il olmayı bekleyen ilçeler yeniden gündeme geldi. Bununla ilgili de bir çalışma başlatılmıştı. Peki son durum ne?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında 'Yeni yüzyılda 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.' çağrısının ardından yeni gelişmeler yaşandı.

İl olmak için o ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Ayrıca yeni il ve ilçeler için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor.

Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor.

67 DEN 81'E ÇIKMIŞTI

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999'a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıkmıştı.

KULİSLERDE KONUŞULANLAR

Peki kulislerde bu konuyla ilgili ne konuşuluyor? CNN Türk Editörü Gülşen Coşkun ayrıntıları aktardı. Coşkun'un değerlendirmeleri şöyle;

Aslında daha önce de benzer açıklamalar olduğunda bu konu gündeme gelmişti. AK Parti bu açıklamaları anlamlı bulmuştu ve çalışma başlamıştı. Belirli bir çalışma oldu ama araya seçim girdi ve seçim girince de o çalışma tam olarak olgunlaşamadı. Özellikle de yerel yönetimler yasası ele alınırken bu konu masaya geldi.

Edindiğimiz bilgilere göre; AK Parti MYK'sında da bu konu etraflıca konuşuldu. Bu türden talepler olduğu ifade edildi.

Şimdi Türkiye geneline baktığımızda pek çok ilçe, il olmak istiyor. Pek çok belde de ilçe olmak istiyor. Buna ilişkin çok talep olunca aslında bir şekilde şekilde, Bahçeli'den de bu açıklamalar gelince konu daha da önemli hale geldi. Bu süreçler anlamlı bulununca masaya yatırıldı.

Bundan sonrasına ilişkin daha da fazla çalışma yapılması yönünde bir beklenti var. Hatta bu konu konuşulurken MHP lideir Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmeleri sırasında da konu gündeme alınırsa Cumhur İttifakı olarak bu konunun daha çok masaya yatırılabileceği değerlendirmesi yapılmıştı. Mevcut duruma bakıldığında ise, kulislerde son bilgi şöyle;

Özellikle il ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına da önemli bir konu olduğu için yerel seçimler sonrasına bırakılması daha uygun olarak şimdilik konuşuluyor.

İL OLMASI BEKLENEN İLÇELER İSE ŞÖYLE;

Alanya
Akhisar
Bandırma
Cizre
Çorlu
Edremit
Elbistan
Erciş
Ereğli - Zonguldak
Ereğli - Konya
Ergani
Fethiye
İnegöl
İskenderun
Kahta
Kozan
Lüleburgaz
Manavgat
Midyat
Nazilli
Polatlı
Siverek
Tarsus
Ünye
Yüksekova

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER