Oynatma Listesi
HABERLER

İran'daki cenaze töreninde Kasım Süleymani'nin yüzüğü mezara konuldu

Birden fazla ülkedeki vekil güçleriyle son yıllarda Orta Doğu'daki nüfuzunu artıran İran'da, dört yıl sonra yine büyük cenaze törenleri gerçekleşti.

ABD'nin Kudüs Gücü komutanı general Kasım Süleymani'yi Irak'ın başkenti Bağdat'taki havalimanı çıkışında füzeyle vurması, İran için büyük bir darbeydi. Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nü yıllarca yöneten Kasım Süleymani, Orta Doğu'nun en korkulan ismi olarak niteleniyordu.

 

Bir Amerikan drone'undan ateşlenen füzenin öldürdüğü general Süleymani, memleketi Kirman'da toprağa verildi. Cenaze töreninde dev bir kalabalık vardı, çıkan izdihamda en az 50 kişi hayatını kaybetti.

 

Süleymani'nin cenazesi defnedilmeden önce Irak ve İran'da birçok şehre götürülürken, benzer görüntüler dört yıl sonraki cenaze törenlerinde de kaydedildi.

 

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter, 19 Mayıs Pazar günü Azerbaycan sınırındaki baraj açılışının ardından öğle saatlerinde havalandı. İki helikopterin daha bulunduğu konvoyun rotası, İran'ın kuzeyindeki Tebriz şehriydi. Sıradağlar aşılırken Reisi'nin helikopteri kayboldu, Tahran yönetimi 'sert iniş' açıklaması yapsa da aracın düştüğü kısa sürede anlaşıldı.

 

Helikopter enkazını Türkiye'den gönderilen AKINCI insansız hava aracı tespit etti, İranlı yetkililer 20 Mayıs Pazartesi sabaha karşı kaza bölgesine ulaştı.

 

Helikopterdeki sekiz kişinin tamamının öldüğü duyurulurken, İran'ın dini lideri Ali Hamaney beş gün ulusal yas ilan etti.

 

Tebriz'de Salı günü başlayan cenaze törenleri tıpkı Kasım Süleymani'de olduğu gibi birçok şehirde tekrarlandı, Cumhurbaşkanı Reisi memleketi Meşhed'de toprağa verildi.

 

Dışişleri Bakanı Abdullahiyan için ise, başkent Tahran'daki bakanlık binası önünde askeri bandonun da yer aldığı bir tören gerçekleşti.

Cenaze daha sonra Tahran yakınlarındaki Rey şehrine nakledildi, kalabalık bir kitle tarafından karşılandı.

 

Abdullahiyan'ın cenazesi Şah Abdülazim Hasani türbesine götürüldü, burada toplu halde dualar edildi. ABD ve İsrail karşıtı sloganların da atıldığı cenazede, Kasım Süleymani'nin kızı da vardı.

 

Süleymani'nin kızı, babasından kalan yüzüğü Abdullahiyan'la birlikte defnedilmesi için yetkililere verdi.

 

İran Dışişleri Bakanı, Kasım Süleymani'nin yüzüğüyle birlikte türbede toprağa verildi.

 

Abdullahiyan’ın defnedildiği türbede, ABD saldırısında Kasım Süleymani’yle birlikte ölen korumasının mezarı bulunuyor.

 

Şah Abdulazim türbesinde ayrıca İran'ın önemli siyasetçi ve sanatçıları da yatıyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER