Oynatma Listesi
HABERLER

İstanbul ve Bursa'da hissedilen deprem!

Merkez üssü Marmara Denizi olan bir deprem meydana geldi. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Çanakkale ve Sakarya'da hissedilen depremin ardından AFAD'dan son dakika açıklaması yapıldı.

Saat 10.42 sıralarında Marmara Denizi'nde bir deprem meydana geldi. Gemlik Körfezi'ndeki depremin büyüklüğü 5.1 olarak açıklanırken derinlik 8.98 km olarak paylaşıldı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak duyurdu.

3 DAKİKA SONRA BİR DEPREM DAHA

Saatler 10.45'i gösterdiğinde aynı bölgede bir deprem daha oldu. 4.5 büyüklüğündeki depremin derinliğinin 7.02 km olarak açıklandı.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." denildi.

ŞÜKRÜ ERSOY'DAN 5.1'LİK DEPREM YORUMU

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında Kaan Temeltaş'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;Öncelikle geçmiş olsun. Kuzeyde beklediğimiz kuzey kolu üzerinde bir deprem değil. Büyük Marmara depremi üzerine gelecek bir deprem değil. Gemlik'ten geçen İznik Gölü'nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir.

Hangi zemin üzerinde ve nasıl bir binada olduğunuz önemli. Uzakta olduğunuz zaman hissetmeyeceksiniz diye bir şey yok. Nitekim, çok da uzak değil. 5 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 30 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eş gelir. Dolayısıyla zemin de kötüyse Gemlik'tekiler fena hissetmişlerdir. 5 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil. Sosyal medyada bilgi kirliliği yayılıyor.

"KIRILMAYI BEKLEYEN FAYLAR VAR"

TRT'de konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Küçük ölçekli artçılar olabilir. Bunları olağan karşılamak gerekiyor. Her an 5 ve 5.5 buçuk üzerinde deprem üretmeye sahip faylar var. Kırılmayı bekleyen faylar bekler. Vatandaşlarımızın buna karşı hazırlıklı olması gerekiyor." dedi.

"BU İŞİN ŞAKASI YOK"

Tatar sözlerini şöyle sürdürdü: Şehirlerimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Bu işin şakası yok. Vatandaşlarımızın bu bilince bir an önce ulaşması gerekiyor. Bu dönüşüm acilen gerçekleşmeli. Bunları dönüştürmediğimiz sürece bizim yaptığımız şeyin bir anlamı olmuyor. Çok sayıda sensörler Marmara'nın içinde sismik hareketliliği izliyor. Topyekün bir seferberliği ihtiyaç. Marmara'nın değişik yerlerinde hissedeceğimiz depremler olabilir, faylar var. Haklımızı ve devletimize büyük görevler düşüyor.

"BÖLGEDE ÇOK SAYIDA FAY KOLU VAR"

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz de bölgede meydana gelen 5.1'lik depremle ilgili şu açıklamaları yaptı; Bu jeolojik yapıya bağlı depremler binlerce bazıları on binlerce yılda bir deprem üretir. Bu tamamen bölgenin jeolojik yapısıyla ilgili bir durum. Gemlik körfezi'nde geçmişte de depremler oldu. Bandırma'dan uzanan hat boyunca önemli depremler var. Bölgede çok sayıda fay kolu var. Bu verilen yer doğruysa burada çok uzun zamandır büyük deprem yok.

Fay için kaç yılda bir deprem üretir konusu biraz tartışmalı. Bizim Kuzey Anadolu fayında gördüğümüz depremler benzer derinliklerde ortaya çıkar. Sığ olması yüzeyde hissedilir olmasına yol açar.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER