Oynatma Listesi
HABERLER

Marmaris'te orman yangını! Orhan Şen: İnsan kaynaklı olduğu neredeyse kesin

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen bölgedeki nem oranına dikkat çekerek, "Bu orman yangını çıkartacak bir kritik seviye değil." ifadelerini kullandı. Tarım Bakanı Kirişçi, "Düne göre pozitif durumdayız. Büyük ölçüde yangın kontrol altına diyebiliriz. Esintiyle başka bir yerde sıçrama durumu olabilir." dedi.

Marmaris'in Amazon Koyu'nda kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda, dün saat 20.00 sıralarında çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş alana yayılırken, söndürme çalışmaları devam ediyor.

HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor. Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Orman Genel Müdürlüğü, havanın aydınlanmasıyla birlikte 20 helikopter ve 14 uçaklık hava gücüyle Marmaris'teki yangına müdahaleye başladı.

TARIM BAKANI KİRİŞÇİ: YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım Bakanı Kirişçi, "Düne göre pozitif durumdayız. Büyük ölçüde yangın kontrol altına diyebiliriz. Esintiyle başka bir yerde sıçrama durumu olabilir." dedi.

ORHAN ŞEN: NEM, YANGIN ÇIKARTACAK SEVİYEDE DEĞİL

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Marmaris'te çıkan yangına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Şen'in açıklamaları şöyle:

Bir ağacın atmosferdeki karbondioksit miktarını ve karbon miktarını ne kadar fazla emdiğini biliyoruz. Dolayısıyla bir ağacın yanması bile küresel ısınmaya negatif yöne katmış olacak. Çünkü orman yangınları atmosferdeki en önemli karbonların azalması dolayısıyla en önemli faktörlerden bir tanesi.

NEREDEYSE KESİN

Baktığımız zaman bölgeye bir defa nem kritik seviyede değil. Nem gündüz, öğlen saatlerinde yüzde 30, 40 civarında. Akşam saatlerinde yüzde 50, 60 civarında. Bu orman yangını çıkartacak bir kritik seviye değil. Sıcaklıklar 35 derecenin altında 33-34 derece civarında. O da çok fazla değil. Anlaşılıyor ki burada bu insan kaynaklı bir yangın. Neredeyse kesin. Zaten bütün orman yangınlarının yüzde 95'i 96'sı insan kaynaklıdır. Kasıtlı veya kasıtsız. Ben ayrım yapmıyorum orada. Kasıtlı olanları güvenlik güçlerimiz bulacaktır, ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla bunun yanında elektrik teli kopmadıysa ki öyle bir şey görünmüyor. Ve yıldırım düşmediyse ki orada böyle bir hava yoktu. Bu insan kaynaklı bir yangın. Ben burada hemfikirim. Tabi güvenlik güçleri daha iyi araştıracaktır.

Bunun yanında nem ve ormanın yanıcı maddesini çabucak tutuşturacak bir seviyede değil. Önümüzdeki günlerde de öyle değil. Yangın çıktıktan sonra önemli faktörlerden bir tanesi rüzgar. Rüzgar son derece önemli. Yangının yayılmasında, yayılma yönünde ve şiddetlenmesinde önemli.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER