Oynatma Listesi
HABERLER

Merakla bekleniyor! EYT'de kapsam genişler mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için çalışmalar hız kazandı. Peki EYT'de kapsam genişler mi? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram merak edilen soruları cevapladı.

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde çalışmalar devam ediyor. Peki EYT'de kapsam genişler mi? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram merak edilen soruları cevapladı.

 

EYT DÜZENLEMESİNDE KAPSAM GENİŞLER Mİ?

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunun Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Şu an itibarıyla EYT’nin kapsamının genişlemesini öngörmüyoruz. Genişletebileceğimiz çıraklık dahi Vedat Bilgin tarafından kabul edilmedi. Daha öncesinde çırak ve stajyerlerin de kapsama alınması öngörülüyordu. Bu kabul görmedi. 31 Aralık’a alınması demek daha fazla kişinin faydalanması, daha az kişinin mağdur olması demek ama buna ilişkin bir çalışma öngörülmüyor.

31 ARALIK 1999 GİRİŞLİLER DE EYT KAPSAMINA ALINIR MI?

Öyle bir çalışma yok alınması demek bunun sonunun gelmeyeceği demek. 2 binliler alınabilir. 2 bin başlangıçlılar alınabilir ve aslında bu işte tamamen bütün sigorta kollarını kapsayan düzenlemenin yapılması gerekmekte ama Vedat Bilgin, “Bu ayrı bir çalışmanın ürünü” dedi.

 

Kişiler eğer 8 Eylül 1999’dan önce sigorta başlangıcı yoksa askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması ile bu süreyi geriye çekebiliyor.

AYNI DÖNEMDE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILMIŞSA VE BUNU İSPATLARSA YASADAN YARARLANABİLİR Mİ

Tespit davasıyla olabilir bunun için geç kalınmış aslında aralık ayında yasa çıkacak. Ama eğer 8 Eylül 1999’dan önce sigorta başlangıcı yoksa kişiler borçlanma ile bu tarihi geri çekebiliyordu. Asgari ücret şu an düşük olduğundan borçlanma miktarı düşük. Ama asgari ücret yılbaşından itibaren daha fazla artacağı için borçlanma miktarı artacak. O yüzden borçlanma imkanı olan kişilerin bunu tespit edip borçlanma yapması lazım ki ceplerinden daha az para çıksın.

Kişilerin E-Devlet üzerinden sigorta sistemi üzerinden ne zaman sigortalı olurum diye bakarak o iş kollarında yoksa dava ile yerine getirmesi gerekiyor ya da çalıştığı işyerine giderek benim sigortamı yatır demesi gerekiyor.”

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER