Oynatma Listesi
HABERLER

Meron Dağı'ndaki stratejik hava üssü füzeyle vuruldu, İsrail bir gün sonra doğruladı

Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'nin Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta suikastla öldürülmesi, gözlerin bir anda Hizbullah'a çevrilmesine yol açtı. Zira, suikastın gerçekleştiği Dahiye mahallesi Hizbullah'ın kalesi olarak biliniyor ve nitekim Lübnan'ın en büyük askeri gücünün lideri Hasan Nasrallah İsrail'den intikam alacaklarını ilan etti. 2 Ocak Salı günü Aruri ve yanındaki Kassam Tugayları komutanlarının füzelerle vurulmasıyla, Lübnan sınırında üçüncü ayını dolduran Hizbullah-İsrail çatışması da zirveye çıktı.

'GAZZE'Yİ BEYRUT'A KOPYALA YAPIŞTIR YAPARIZ'

İsrail hava kuvvetleri, bu sabah yaptığı açıklamada gece saatlerinde Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine bir dizi saldırı yaptığını duyurdu. Saldırı adresleri arasında sınır hattındaki Mervahin ve Ayta eş Şaab köyleri de var. İsrail ordusu, Hizbullah'a ait roket fırlatma rampaları ve savaşçıların kaldığı yerlerin hedef alındığını belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, Hizbullah'tan korkmadıklarını dile getirip Lübnan'lı örgütü tehdit etti. Wall Street Journal'a konuşan Gallant, "Onlar Gazze'de neler olduğunu görüyor. Bizim aynısını Beyrut'a kopyala yapıştır yapabileceğimizi biliyorlar" dedi.

BU İLK YANIT

8 Ekim'den bu yana Lübnan'ın güney sınırında İsrail ordusuyla çarpışan Hizbullah ise, Salih Aruri suikastına ilk yanıtını verdi. Hafta sonu İsrail'in işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri hariç en yüksek noktası olan Meron Dağı'nda arka arkaya patlamalar oldu.

Lübnan sınırına kuş uçuşu yaklaşık sekiz kilometre olan dağda, İsrail için hayati önemdeki bir hava üssü bulunuyordu.

Hizbullah'ın arka arkaya ateşlediği 60'ı aşkın roketten bazıları İsrail hava kontrol üssünü vurdu.

İsrail ordusu, Meron hava kontrol üssünün isabet aldığını yaklaşık 36 saat sonra doğruladı, 1200 metre rakımdaki tesisin hasar gördüğünü belirtti.

HAARETZ: İSRAİL KABUL ETTİ

İsrail medyasından Jerusalem Post 'Hizbullah'ın roket saldırısı kuzeydeki hava kontrol üssünü vurdu, ordu doğruladı' başlığını atarken, Haaretz 'İsrail, Hizbullah saldırısının stratejik hava üssüne ağır hasar verdiğini kabul etti' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

Haaretz'e göre, İsrail'in dört bir yanına konuşlu Demir Kubbe hava savunma sistemleri Hizbullah'ın ateşlediği roketlerin çoğunu durduruyor ancak tanksavar füzelerini engelleyecek bir sistem bulunmuyor.

EL MEYADİN: NEDEN HEDEF ALINDI?

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu ise, 'Meron üssü neden hedef alındı?' başlığıyla bir analiz yayımladı. Kuzey cephesinde 8 Ekim'den beri çatışan Hizbullah'ın, ilk kez söz konusu hava üssü kadar stratejik bir merkezi hedef aldığını kaydeden Meyadin, Meron Dağı'nın tepesine konuşlanmış üssü bir elektronik harp merkezi olarak tanımladı.

Arapça adı Carmak olan Meron Dağı'ndaki hava kontrol üssünün yalnızca Lübnan değil İsrail'in bütün kuzey komşularını gözetlediğini belirten El Meyadin televizyonu, stratejik merkezde aralarında seçkin subayların da bulunduğu çok sayıda İsraillinin görev yaptığını ekledi.

Lübnan televizyonu Meron üssünün özellikle sinyal karıştırıcı ve GPS engelleyici gibi fonksiyonları olduğunu kaydetti.

TASNİM: MERON EN STRATEJİK MERKEZDİ

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim ise, hava kontrol üssüne saldırının birçok stratejik önemi olduğunu, önemli mesajlar verdiğini ve İsraillileri daha da korkuttuğunu bildirdi.

Tasnim'e göre, söz konusu üs Siyonist rejiimin bölgedeki en stratejik merkezi sayılıyordu ve Hizbullah'la savaşta askeri komuta karargahıydı.

İran ajansı ayrıca, Meron Dağı'ndaki tesisleri bölgedeki elektronik savaş üssünün merkezi olarak niteledi ve alternatifsiz olduğunu da ekledi. Hava kontrol üssü öylesine etkiliydi ki, sinyal karıştırma nedeniyle Lübnan'ın güneyinden ya da İsrail'in kuzeyinden geçen bazı sivil uçakların konumları belirlenemiyordu. Yanı sıra, 1200 metrelik rakımda konuşlanmış üssün yayın ve alıcı cihazları Suriye coğrafyasına tamamen hakimdi.

Tasnim, son yıllarda drone saldırılarında kaydedilen artışla birlikte Meron hava kontrol üssünün öneminin daha da arttığı yorumunu yaptı.

Üssün Hizbullah tarafından vurulmasını 'büyük bir stratejik darbe' olarak sunan İran haber ajansına göre, saldırı üç ayını çoktan dolduran çatışmada yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor. Tasnim, Hizbullah'tan yeni bir saldırı turu bekliyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER