Oynatma Listesi
HABERLER

Prof. Dr. Sefer Şener büyüme rakamlarını değerlendirdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini 2021 yılı için yüzde 6'dan yüzde 9'a çıkardı. CNN Türk canlı yayınında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, "Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamları gelmeye başlayınca bu kurumlar da tahminlerini revize ettiler." dedi.

CNN Türk canlı yayınında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: Hatırlarsanız 2020 sona erdiğinde biz şunu söylemiştik. Türkiye, Çin ile pozitif ayrışan OECD ‘de iki ülkeden biriydi.

 

Türkiye’nin büyüme ile ilgili tahminleri yukarı yönlüydü. Uluslararası derecelendirme kuruluşları, OECD ve IMF dahil olmak üzere Türkiye ile ilgili büyüme beklentileri çok düşüktü. Fakat daha sonraki aşamalarda hazirandan itibaren Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamları gelmeye başlayınca bu kurumlar da tahminlerini revize ettiler.

"RAKAMLAR TUTMUŞ DURUMDA"

Uluslararası kuruluşlardan 8.4’ün altında büyüme tahmin eden kuruluş kalmadı. OECD 8.4, Fitch 9.2, Goldman Sachs 9.6 olarak tahmin ediyor. Açıkçası bu rakamların üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Çift haneli bir büyüme bekleniyor. Sayın Cumhurbaşkanı bunu belirtti. Bu revizeler de 2 aylık dönemde geldi. Bu rakamlar tutmuş durumda şu anda. Biz bunun üzerinde bir büyümeyi bekliyoruz. Halka yansıması ancak maliye politikalarını halka dönük uygulamalarla genişleterek olur. O da orta vadeli bir süreçti. İhracat ve genişlemeye dayalı büyüdük bunun halka yansımasını hemen görmek mümkün değildir.

 

Ücretli çalışan kesime dönük mali politikaları genişletirseniz o zaman bunun halka yansımasını görmek mümkün olacaktır. Makro veriler ve büyüme çok iyi geliyor. Ancak bunun halka da yansıtılması lazım. Toplumun tamamına yansıması lazım. Bu ancak orta vadede ve maliye politikalarıyla gerçekleşecek bir durumdur. Türkiye’nin büyümesi oldukça pozitiftir. İhracata dayalı büyüme çok iyi ancak enflasyonu unutmamak lazım. 2022 yılının temel hedefi enflasyon olması lazım.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER