00:41Şırnak'ta kar esareti: Beyaz örtü yarım metreyi geçtiYeni düzenleme hakkında bilgi veren Oyakkent Ayşe Dağ Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Hatice Karavaizoğlu, "Kronik hastalığı olan vatandaşlarımız ASM'lere geldiklerinde takip ve tedavileri için gerekli ilaç raporları ve reçeteleri artık aile hekimleri tarafından da düzenlenebilecek. Bu değişiklik sayesinde hastalarımızın hastaneye gitme zorunluluğu azalırken, tedavilerine kesintisiz devam etmeleri de kolaylaşacak" dedi.
Sağlık Bakanlığı, kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanan hastaların takip ve kontrollerinin sağlanabilmesi, gerekli hallerde ilaç raporlarının ve reçetelerinin düzenlenebilmesi için birinci basamak aile hekimlerine yetki verdi.
Yeni düzenlemeyle, kan sulandırıcı ilaçlar, kolesterol düşürücü ilaçlar, çölyak hastalarının tüketmesi gereken mama ve gıdalar, mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçlar, doğuştan metabolik hastalığı olan bireylerin ve gıda alerjisi bulunan çocukların ihtiyaç duyduğu besin takviyeleri Aile Sağlığı Merkezleri'nde raporlanarak ya da mevcut uzman doktor raporlarının devamı sağlanarak reçetelendirilebilecek.
'UZMAN HEKİMLERİN VERDİĞİ RAPORLAR ASM'LERDE DEVAM EDECEK'
Yeni düzenlemeyle ilgili bilgi veren Oyakkent Ayşe Dağ Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Hatice Karavaizoğlu, kronik hastaların tedavi süreçlerinde aile hekimlerinin daha etkin bir rol üstlenmesinin hastalar için önemli bir kolaylık sağladığını belirterek, “Kronik hastalığı olan vatandaşlarımız ASM'lere geldiklerinde takip ve tedavileri için gerekli ilaç raporları ve reçeteleri artık aile hekimleri tarafından da düzenlenebilecek. Bu değişiklik sayesinde hastalarımızın hastaneye gitme zorunluluğu azalırken, tedavilerine kesintisiz devam etmeleri de kolaylaşacak" dedi.
'TANSİYON VE CİLT İLAÇLARI ASM'LERDE REÇETELENEBİLECEK'
Aile hekimlerine verilen yeni yetkiler kapsamında tansiyon ilaçlarında da değişiklik yapıldığını belirten Dr. Karavaizoğlu, “ARB grubu tansiyon ilaçları artık ASM'lerde uzman hekimler tarafından reçetelenebilecek ve raporlarının devamı sağlanabilecek. Bunun yanı sıra, kronik cilt hastalıklarında kullanılan bazı şampuanlar ve kremler de aile hekimleri tarafından reçetelendirilebilecek. Bu hastalar ASM'lere gelerek uzman ya da uzman olmayan hekimlerimiz tarafından mevcut raporlarının devamını sağlayabilecekler" ifadelerini kullandı.
'RAPOR SÜRELERİ UZATILDI, ULAŞIM KOLAYLIĞI SAĞLANDI'
Yeni düzenlemeyle, kronik hastalar için uzman hekimler tarafından verilen raporların süresinin uzatıldığını da belirten Karavaizoğlu, “Bu değişiklikle birlikte, hastalarımızın ilaç kullanım süreleri ve rapor süreleri de mevcut durumdan daha uzun hale getirildi. Böylece hem hastaların rapor yenileme süreci kolaylaşmış oldu hem de hastanelerdeki yoğunluk azaldı. ASM'lere ulaşımın daha kolay olması, ASM'lerde randevulu ve randevusuz başvuruların kabul edilmesi de vatandaşlarımız için büyük bir avantaj sağlıyor" diye konuştu.
'65 YAŞ ÜSTÜ HASTALARIMIZA ÖNCELİKLİ HİZMET VERİYORUZ'
Yaşlı hastaların düzenli ilaç kullanımı ve rapor sürelerini takip konusunda bilinçli olduklarını vurgulayan Karavaizoğlu, “Özellikle 65 yaş üstü kronik hastalarımız, raporlarını düzenli olarak takip ediyor. Bizler de onların bu süreçlerini destekliyoruz. Yapmaları gereken tek şey ASM'lere başvurmak. Hem rapor yenileme hem reçetelendirme hem de kronik hastalık takibi konusunda tüm kontrolleri sağlıyoruz. 65 yaş üstü hastalarımız da randevusuz başvurabiliyor, onlara öncelikli hizmet sağlıyoruz" dedi.
'KRONİK HASTALAR BU DÜZENLEMEDEN EN ÇOK FAYDA SAĞLAYACAK'
Son düzenlemeden en çok faydalanacak grupların kronik hastalar olduğunu ifade eden Dr. Karavaizoğlu son olarak, “Hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, kalp hastalıkları, çölyak hastaları, doğuştan metabolik hastalığı olan çocuklar, kuru göz sendromu nedeniyle suni gözyaşı kullananlar, alerjik rinit ve astım hastaları gibi gruplar, ASM'lerde rapor yenileme ve reçetelendirme hizmetinden faydalanabilecek. Özellikle daha önce ASM'lerde reçetelenemeyen ARB grubu tansiyon ilaçları ve alerjik rinit tedavisinde kullanılan burun spreyleri gibi ilaçlar artık ASM'ler tarafından düzenlenebilecek" diye konuştu.
02:47Istranca Dağları etekleri, doğa fotoğrafçıları ve kamp tutkunlarının gözdesi oldu
02:47Istranca Dağları etekleri, doğa fotoğrafçıları ve kamp tutkunlarının gözdesi oldu
00:26Ünlü modele 'partide turist kadını darbetti' soruşturması
01:31Babasından 21 milyonluk miras kaldı barakada yaşıyor! 'Burası buz gibi, elektrik yok'
01:54CHP'li Hasan Ufuk Çakır'a ihraç talebi
11:18Bakan Kurum: "Hatay'da son anahtarlarımızı teslim edeceğiz"
00:52Tunceli Pülümür’de 4.2 büyüklüğünde deprem
00:55Eşref Rüya 25. Bölüm Fragmanı - 2
00:44Patronları hamam böceği yedirip 3 gün işkence yapmıştı! Cezalar belli oldu
02:09Eşref Rüya'da Gürdal'a kafa tutan güzel!
08:45Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mazlumların sabrı zaferle taçlanacak
00:51İspanya'da havuz faciası! 4 kişi öldü, 1 kişi kayıp
00:53Uludağ'da göz gözü görmüyor
01:1535 yıllık öğretmene duygusal veda! Emekliliğe 'Hatıran Yeter' ile uğurlandı
02:44Bir hayatı karartan saplantı! 8 kez kalbi durdu: Hep taciz etti, videolarını paylaştı
01:33Uyurken boğmaya çalıştığı iddiası! Ankara’da eşine 6 aylık uzaklaştırma kararı
00:33Bakırköy'de tekstil fabrikasında korkutan yangın! Ekipler sevk edildi
02:41Doktorlar 'öldü' dedi, kefenin içinden ağlama sesi yükseldi! Aileyi yıkan ikinci haber: 'Anlam veremedik'
07:02Vatandaşlık maaşı geliyor! Tarih resmen duyuruldu! Kimler yararlanacak? SGK Uzmanı Tarkan Zengin tek tek anlattı
01:44KKTC'de şiddetli yağışlar hayatı felç etti! Vatandaşlar mahsur kaldı
01:46TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Galatasaray'a Yasin Kol cevabı! 'Şikayet etmesi gereken Fenerbahçe'
03:1811’i futbolcu 20 kişiye bahis tutuklaması! Hakimlik ifadeleri ortaya çıktkı: Benim için kariyerimin bitme konusu
01:08Uzak Şehir 42. Bölüm Fragmanı
02:15Cihan ve Alya aşka geldi - Uzak Şehir
02:32Uzak Şehir’de gerilim de reytingler de zirve yaptı
01:14Soğuklar bastı, Yalova Termal doldu taştı! Kaplıcalarda doluluk yüzde 80’e dayandı
00:49İstanbul TEM Otoyolu'nda sıkışmalı zincirleme kaza: 4 yaralı
00:30Gasbettiği taksiyle kaza yaptı, kıskıvrak yakalandı
00:35Tayland-Kamboçya hattında gerilim yükseliyor! F-16'lar havalandı: 'İki günde 20'den fazla saldırı'