Oynatma Listesi
HABERLER

Şile'de dere taştı, yollar göle döndü

İstanbul'da etkili olan fırtına nedeniyle Yeşilçay Deresi taştı. Derenin taşmasıyla ilgili CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen açıklamalarda bulundu.

Şile'de fırtına etkisini sürdürüyor. Ağva mahallesi'ndeki Yeşilçay Deresi taştı.

Dere kenarındaki işletmeleri su bastı. İşletmelerdeki masa ve sandalyeler suda sürüklendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekiplerin çalışması sürüyor.

DERE NEDEN TAŞTI?

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bölgede yaptyığı değerlendirmelerde şunları söyledi;
Buradaki taşmanın nedeni biraz farklı. Ana neden fırtına. Neden fırtına diyeceksiniz? Bu derenin döküldüğü kısım Karadeniz ile birleşiyor.

Çok kuvvetli fırtınalar, rüzgarlar olduğu için dalgalar denizin döküldüğü kısmı da suyu yükseltti. Yükseltince Yeşilçay Deresi'nden akması gereken su geri geldi. Yani denize akamadı. Bunun taşma nedeni birinci sırada fırtına.

Bunun yanında derenin gerisinde su toplama havzası çok büyük. Kandıra'ya kadar giden bir su toplama havzası var. Dolayısıyla buralardan da çok kuvvetli yağmur aldı. Dün 24 saat içerisinde bu bölgeye yağan yağış miktarı 90 kg'dı. Bugün de sabahtan bu yana nereden baksanız 20-30 kg. yağmur aldığına göre, buraya 100 kg'ın üzerinde bir yağış düşmüş. Bu yağış bu derenin debisini aktaramadı ve tuzlu suyla birleşerek buraya çıktı.Bu tür baskınlar her zaman olabiliyor. Önüne geçmenin tek yolu baraj yağmaktır. Sungurlu Barajı'nın projeye, planlamaya alınıp bir an evvel yapılması lazım. Karadeniz kış aylarında, sonbahar aylarında çok kuvvetli rüzgarlara ait oluyor. Dolayısıyla Karadeniz suyunu getiriyor ve bu dere ağızlarında bir set oluşturuyor, geriye teptiriyor. Afetten bir farkı yok.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER