Oynatma Listesi
HABERLER

Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

Eski İtalya Başbakanı ve AC Milan futbol kulübünün efsane başkanı Silvio Berlusconi, 86 yaşında Milano'daki bir hastanede yaşamını yitirdi.

İtalya'nın yakın tarihine damga vuran en önemli figürler arasındaki Silvio Berlusconi, 86 yaşında öldü. Skandallar ve yolsuzluk suçlamalarıyla yıllardır gündemden düşmeyen eski İtalya Başbakanı, bir süredir lösemi (kan kanseri) hastalığıyla mücadele ediyordu.

Futbol kulübü Milan'ın da eski başkanı olan milyarder medya patronu Berlusconi, Milano'daki San Raffaele Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

1994 yılında ilk kez başbakanlık koltuğuna oturan Silvio Berlusconi, 2011 yılına kadar dört kez hükümet kurdu. İtalya'nın en gösterişli politikacılarından biri olan Silvio Berlusconi, skandalları, sayısız yolsuzluk iddiası ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla lekelenen bir kariyere rağmen 2017'de siyasi arenaya yeniden geri dönüş yaptı.

Il Cavaliere (Şövalye) lakaplı Berlusconi, İtalyan siyasetinde genellikle 'belirleyici aktör' olarak görüldü. Halihazırda Forza Italia Partisi'nin (Haydi İtalya) liderliğini yürüten tecrübeli politikacı, mevcut iktidar koalisyonunun küçük ortaklarından biriydi.

'BİR DEVİR KAPANIYOR, ELVEDA SILVIO'

Eski İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Berlusconi'nin öldüğünün duyulmasıyla Facebook hesabından "Birçok kişi onu sevdi, birçok kişi ise ondan nefret etti. Bugün herkes onun siyasi ve aynı zamanda ekonomi, spor ve televizyon yaşamı üzerindeki etkisinin emsalsiz olduğunu kabul etmeli" mesajını paylaştı.

Savunma Bakanı Guido Crosetto'nun mesajı ise hayli duygusaldı:

"Büyük, çok büyük bir acı. Harika olduğu için büyük bir boşluk bırakıyor. Bir devir kapandı, bir devir kapanıyor. Onu çok sevdim. Elveda Silvio."

'HAYATIMIN EN TEHLİKELİ SINAVIYDI'

Silvio Berlusconi son yıllarda bir dizi sağlık sorunu yaşadı. 1997’de prostat kanseri nedeniyle ameliyat geçiren eski başbakan, 2016’da bir kalp ameliyatı oldu. 2020’de geçirdiği Covid-19’u ise "Hayatımın en tehlikeli sınavıydı" diye anlattı.

Son olarak bu yılın Nisan ayında bir türlü geçmek bilmeyen löseminin yol açtığı gizli kalmış akciğer enfeksiyonu nedeniyle yeniden San Raffaele hastaneye yattı. Berlusconi, Mart ayı sonunda da aynı hastanede üç gece kaldıktan sonra 30 Mart’ta taburcu edilmişti.

 

 BUNGA BUNGA'LARIN ORGANİZATÖRÜ

Siyasetin dışında medya ve spor da dahil birçok alanda aktif olan Berlusconi ailesi İtalya’nın en zenginleri arasında. 1936'da Milano'da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Berlusconi, İtalya'nın en büyük ticari yayıncısı Mediaset'i kurmadan önce kariyerine emlak geliştirme alanında başladı. 

Silvio Berlusconi, İtalyan siyasetine liderlik ettiği sürenin uzunluğunun yanı sıra bu süre boyunca adının karıştığı skandallar ve davalarla da özel bir yere sahip.

'Bunga bunga' diye anılan partilerle ilgili fuhuş ve rüşvet gibi suçlamalarla birden çok davada yargılanan eski başbakan, 2013’te vergi dolandırıcılığından mahkum edilmiş ve Senato’dan azledilmişti. Berlusconi ancak Ekim 2022 seçimlerinde tekrar aday olabildi ve ve Senato’ya geri döndü.

Silvio Berlusconi’nin boşanmayla sonuçlanan 2 evliliğinden 5 çocuğu bulunuyor.

Berlusconi geçen yıl, kendisinden 53 yaş küçük sevgilisi Marta Fascina ile “nikahsız düğün” adı altında bir parti yaparak birlikteliklerini kutlamıştı.

HAYATININ DÖNÜM NOKTASI: AC MILAN

Berlusconi, 1986 yılında ünlü futbol kulübü Milan'ın başına geçince bütün İtalya ve dünya tarafından tanındı. 2017 yılına kadar AC Milan futbol kulübünün sahibiydi.

Milan, Silvio Berlusconi döneminde 5 Şampiyonlar Ligi, 8 Serie A Ligi şampiyonluğu, Kulüpler Dünya Kupası, 5 UEFA Süper Kupası, 1 İtalya Kupası, 6 İtalya Süper Kupası, 2 Intercontinental Cup kazandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER