Oynatma Listesi
HABERLER

Sır gibi saklanan uçakta sıcak gelişme! İstihbarat, gözetleme, nükleer kapasite her şey var

Dünyanın önde gelen havacılık ve savunma teknoloji şirketi Northrop Grumman tarafından büyük bir gizlilikle ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen yeni nesil bombardıman uçağı B-21 Raider'ın yıl sonuna kadar kamuoyunun karşısına çıkacağı iddia ediliyor. Sır gibi saklanan uçağın sahip olduğu özellikler ise oldukça dikkat çekici.

ABD Hava Kuvvetleri'nin gelecek nesil stealth (radar görünürlüğü düşük) bombardıman uçağı projesi olan B-21 Raider, son gelen bilgilere göre yıl sonuna kadar kamuoyuna sunulacak.

Bu zamana kadar B-21 hakkında ortaya atılan iddialar olsa da bu söylentilerin hiçbiri resmi kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Halihazırda ABD ordusunun kullandığı B-2 Stealth bombardıman uçağının da üreticisi olan Northrop Grumman, B-21 projesini üst düzey bir gizlilikle yürütüyordu.

Projenin yürütüldüğü tesisi ziyaret eden senatör Mike Rounds, B-21 bombardıman uçağı projesinin son durumuna ilişkin bilgiler verdi.

Senatör Mike Rounds, geçtiğimiz 15 Temmuz'da B-21 Raider’in geliştirildiği ve üretiminin yapılacağı Kaliforniya'da bulunan tesise bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretine ilişkin açıklamalar yapan Rounds, B-2'nin halefi olacak yeni nesil uçağın son durumu hakkında düşüncelerini paylaştı ve projenin durumu hakkında "B-21 için belirlenen takvime uygun hareket edildiğini ve bütçenin gayet uygun kullanıldığını bildirmekten mutluluk duyuyorum." dedi. Rounds, şu ana kadar sadece animasyonları yayınlanan B-21'in gerçek bir fotoğrafının yakın zamanda yayınlanması gerektiğini de ekledi.

Üretici Northrop Grumman, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada ABD ordusunun talebi üzerine projenin hızlandırıldığını açıklamıştı.

Northop Grumman'ın başkan yardımcısı ve finanstan sorumlu başkanı David Keffer, projenin 2023 yılında seri üretim aşamasına geleceğini ve bu süreye kadar araştırma, geliştirme çalışmalarının devam edeceğini aktardı.

Kaliforniya'da bulunan ABD ordusuna ait bir tesiste araştırma ve geliştirme çalışmaları devam eden projede, test aşamasında kullanılmak için 6 uçağın üretim hattında olduğu ifade ediliyor. B-21 projesinin resmi olarak 2014 yılında başladığını söyleyen Yılmaz, Kovid-19 sebebiyle proje takviminde ciddi aksamalar yaşandığını iletti.

Yılmaz, "Uçan kanat şeklindeki uçak, ABD Hava Kuvvetleri’nin ilk gizli bombardıman uçağı olan B-2 Spirit'i andırıyor. Ancak Pentagon tarafından yayınlanan projeksiyonlara bakıldığında, boyut olarak B-2’ye göre biraz daha küçük olacak gibi görünüyor" dedi.

B-21 Raider’ın, sadece operasyonel anlamda çok maliyetli olan B-2 Spirit’in değil, aynı zamanda B-1B’nin de yerini alması planlandığını dile getiren Yılmaz, gelecek yıllarda ABD Hava Kuvvetleri bombardıman filosunun bel kemiğini B-21 ve B-52 uçaklarının oluşturacağını söyledi.

Yılmaz, “ABD Hava Kuvvetleri’nin planı, en az 100 adet B-21'e sahip olmak. Bu yeni uçakların hava kuvvetleri filosuna adaptasyon süreci tamamlandığında, mevcut kıdemli uçaklardan sadece B-52’lerin

aktif hizmette kalması sürpriz olmayacaktır" şeklinde konuştu. B-21 Raider’in sadece bir bombardıman uçağı olmayacağını da paylaşan Muhammed Yılmaz, geliştirilmekte olan uçağın farklı görevler için de uygun altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Yılmaz, “B-21 Raider, temel görevi olan geleneksel uzun menzilli saldırı ve operasyonların yanında istihbarat, gözetleme ve keşif, elektronik saldırı, iletişim ve diğer yetenekleriyle çok daha kritik faydalar sağlayacak." dedi.

Uçağın fiyat-performans değerlendirmesinde oldukça ucuz kaldığının altını çizen Yılmaz, 2027 yılına kadar B-21 programının toplam maliyetinin yaklaşık 25 milyar dolar (yaklaşık 452 milyar lira) olacağı tahmin edildiğini belirtti.

Yılmaz, "B-21’in birim maliyetinin 639 milyon dolar (11 milyar lira) olacağı açıklanmıştı. Karşılaştırma yapmayı kolaylaştırmak için şu an filoda görev yapan her bir B-2 Spirit uçağının ABD'ye yaklaşık 2 milyar dolara (yaklaşık 36 milyar lira) mal olduğunu söyleyebiliriz“ dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER