
Etna Yanardağı'nın 2 bin 900 metre yükseklikteki güneydoğu kraterinde dün akşam saatlerinde başlayan, gece saatlerinde yoğunlaşan kül ve lav püskürtme faaliyeti, bu sabah erken saatlere kadar devam etti.
Güneydoğu kraterinden sızan magma, yanardağın yamacından güneydoğu yönünde yoğun bir lav akışına yol açtı.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün (INGV) Katanya Şubesi de yanardağdaki kül ve lav püskürtme faaliyetlerinin sabah saatlerinde sona erdiğini teyit etti.
Basında yer alan haberlerde de Etna'nın püskürttüğü küllerin Zafferana Etnea beldesi başta olmak üzere yakındaki yerleşim yerlerinin üzerine düştüğü, kül bulutunun da doğu ve güneydoğu yönünde dağıldığı belirtildi.
Etna yakınındaki Katanya Fontanarossa Havalimanı'nın seferlerinin, yanardağın kül ve lav püskürtmesinden etkilenmediği ve uçuşların sürdüğü kaydedildi.
Kıta Avrupası'nın yaklaşık 3 bin 300 metre ile en yüksek aktif yanardağı olma özelliği taşıyan Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı'nda bu son kül ve lav püskürtme hadisesinin, son aylarda kaydedilen 13'üncü volkanik faaliyet olduğu ifade edildi.
Etna'da bu yıl şubat ve nisan aylarında da yoğun volkanik faaliyet gözlemlenmişti.
ETNA YANARDAĞI HAKKINDA
Etna Yanardağı, İtalya'nın Sicilya Adası'nda yer alıyor ve Avrupa'nın en yüksek ve en aktif yanardağı. Yüksekliği volkanik faaliyetlere bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık 3 bin 300 metre.
Etna, dünyanın en aktif yanardağlarından biri olarak tarih boyunca yüzlerce kez patladı. Büyük patlamalar genellikle lav akıntılarına, kül yağışlarına ve yerel halk için tahliyelere neden oldu. Etna'nın faaliyetleri, İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) tarafından yakından izleniyor.
Etna aynı zamanda bilimsel araştırmalar, tarım (özellikle üzüm bağları ve meyve bahçeleri) ve turizm açısından da büyük öneme sahip.