Oynatma Listesi
HABERLER

'Sosyal medya hırsızlığı' yeni bir sektör oluşturdu

Son günlerde yaşanan 'sosyal medya hırsızlığı' en büyük sorunlardan biri haline geldi. Çalınan hesapları kurtarmak için ise yeni bir sektör ortaya çıktı. Hesabı, çalanlardan geri almak için 'sosyal medya uzmanı' adı verilen kişilerin bin lira ile 50 bin lira arasında ücret talep ettiği öğrenildi.

Son zamanlarda sosyal medya hesabı çalınan ya da ele geçirilen kişilerin sayısı gittikçe artarken, fırsatçıların harekete geçmesiyle yeni bir sektör ortaya çıktı. Hesabını geri almak isteyenler, kullanıcısı olduğu platformun ilgili servisine elektronik posta yoluyla durumu bildirip, cevap alamayınca sosyal medya uzmanları ya da 'hackerlar'a başvurmaya başladı. Ancak hesabı çalınan kişiden, profile yeniden erişebilmesi için kullanıcı sayısına göre bin lira ile 50 bin lira arasında değişen ücretlerin talep edildiği öğrenildi. DHA'nın ulaştığı mağdurlar, yaşadıklarını anlattı.


İstanbul'da yaşayan ve sosyal medya platformunda 'influencer' olan Tuğba Biyankökü'nün, 10 gün önce sosyal medya hesabı ele geçirildi. Kullanıcı olduğu platformun attığı elektronik posta ile sosyal medya hesabının kapatıldığını ve böylece durumu öğrendiğini söyleyen Biyankökü, 'Hesabım çalındığında, 'Instagram hesabınız bir başkasının eline geçti' diye bir mesaj aldım. Daha sonrasında ise hesabıma erişemedim. 'İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması' da vardı. Ancak güvenlik için yaptığım ayarların hepsi yok olmuştu. Ondan önce ise Instagram ile iletişime geçtiğimde kendime bir muhatap bulamadım, iletişime geçebilecek kimse yoktu. E-mail attım ancak 24 saat içinde dönüş olması gerektiği halde olmadı. Bir tanıdığımın da sosyal medya uzmanı olan bir arkadaşı bana bu konuda yardımcı oldu. Hesabımı kurtardı. Şöyle bir şey oluyor, sosyal medyada 10 bin takipçiye sahip kişiler, daha yüksek takipçisi olan kişilerin profil fotoğrafını kullanıyor. Böylece uygulama 'Bu kişi seni taklit ediyor' diyor ve daha fazla takipçisi olduğu için de benim kendi hesabım olmasına rağmen benim hesabımı kapatıyor. Burada çok büyük bir eksiklik var' dedi.


'BENİM GİBİ ÇOK MAĞDUR VAR ANCAK MUHATAP YOK'
Kullanıcı olduğu platformun yardım servisine attığı elektronik postaya bir yanıt alamadığını ve bu yüzden birçok sosyal medya uzmanına danıştığını, onların yüksek fiyatlar talep ederek hesabı kurtarabileceklerini söylediğini dile getiren Biyankökü, 'Benim gibi çok fazla mağdur var. Bu mağdurların muhatap olabileceği kimse yok. Bu sebepten dolayı da ortaya akbaba dediğimiz bir sürü çıkıyor ve yüksek rakamlar talep ederek 'ben senin hesabını açabilirim' diyerek insanları dolandırmaya kadar gidebiliyor. Bunu yapabilmek için kimlik bilgilerine ihtiyaç duyuluyor. Bu bilgiler de kötü niyetli insanların eline geçtiğinde daha fazla mağduriyet doğuyor. Yani bir sosyal medya uzmanıyla görüşülebilir ama bu çok az takipçisi olan kişilerin yapabileceği bir şey değil. Çok az takipçisi olanların da sosyal medya hesapları çalınabiliyor ve bu hesaplar çalındıktan sonra da onların 'Bana para gönderir misin' gibi şeylerle onun tanıdıkları da mağdur ediliyor. Çünkü onlar adına başkalarından para isteniyor. Bunu yapan ve bu sebeple mağdur olan çok fazla kişi var' diye konuştu.


İSTENEN ÜCRETLER POPÜLERLİĞE GÖRE DEĞİŞİYOR
İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği öğrencisi olan Esmeralda Yılmaz'ın (23) da sosyal medya hesabı çalındı. Dans videolarını paylaştığı hesabının ele geçirildiğini ve henüz geri alamadığını söyleyen Yılmaz, 'Benim dans videolarımı da paylaştığım bir hesabım vardı. Bir gün hesabımın kapatıldığına dair bir bildirim geldi. Sonrasında hesabımı geri almak için ilgili platforma e-mail attım ancak dönüş alamadım. Sosyal medya uzmanı olan kişilere ulaşmaya çalıştım ancak kimi benden 2 bin lira kimi ise 50 bin lira gibi ücretler talep etti. Bu ücretlerin değişkenlik gösterme sebebi kişilerin kimle çalıştığına ya da hesabın kullanıcı sayısına göre de değişiyor. Hem ilgili kurumdan dönüş alamadığım için hem de istenilen tutarı ödeyecek durumum olmadığı için hesabıma erişemedim. Dolayısıyla yeni bir hesap açmak zorunda kaldım. Hem sosyal medya uzmanı olarak kendisini tanıtan kişilerin denetlenmesi gerektiğini hem de buradaki temsilciliklerin konuyla ilgili daha detaylı çalışmalar yapmasının faydalı olacağını düşünüyorum' dedi.


'HİZMET SAĞLAYICI SİTELER YURT DIŞINDA OLDUĞU İÇİN CEVAP ALINAMIYOR'
Sosyal medya hesabı çalınan kullanıcıların yasal hakları ve sosyal medya uzmanı olan kişilerden yardım alması ile ilgili konuşan Bilişim Uzmanı Avukat Oğulcan Doğan, 'Sosyal medya uzmanları kamuya mal olmuş kişiler olmadığı sürece çok gün yüzüne çıkmadığı durumlarda, maalesef denetleme yasasında internet hukukuyla alakalı bazı problemler söz konusu olabiliyor. Onlar maalesef bu yolları bizzat bu web sitelerinin danışmanlarına başvurarak sağlayabiliyorlar. Ancak yine bu konuda uzman avukatlar yardımıyla Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen Bilişim Sistemleri ile Alakalı Suçlar çerçevesinde Cumhuriyet Savcılığı'na başvuru yapılıyor. Cumhuriyet Savcılığı'na başvurulan durumlarda, bu sistemlere giren kişilerin kimler tarafından girildiği belli olmadığı için, bu hizmet sağlayıcı sitelerin merkezlerinin yurt dışında olmasından dolayı maalesef herhangi bir cevap alınamıyor. Cevap alınamaması durumunda bu suçlarda şüpheli olarak alınan kişilerin faili meçhul olması durumu söz konusu. Faili meçhul kişilerin olması durumunda, sosyal medya kullanıcı açısından bir mağduriyet yaşanmış oluyor' ifadelerini kullandı.
Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Ancak ilgili kullanıcılar, sosyal medya ve servis sağlayıcıları üzerinden gerekli işlemleri yaptığı takdirde, hesaplarının iadesi olmakla beraber bu suçları işleyen şüpheliler hakkında bir cezasızlık durumu söz konusu oluyor. Ancak bu şüphelilerin kimliklerinin tespit edilmesi konusunda daha önceden bir tehdit alması veya bu konuyla ilgili bir görüş veya husumetin bulunması durumunda, savcılık o kişiyi bir hedef olarak belirliyor. Sonrasında telefonlarına el koyma, cihazlarına el koyma kararıyla, bilişim alanında uzman kişiler tarafından bu cihazların incelenmesini sağlayıp, o cihazlardan girilip girilemediğini tespit ediyor. Ama bunun için yeterli şüpheden ziyade kuvvetli bir şüphenin olması gerekiyor.'kiyor.'

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER