Oynatma Listesi
HABERLER

The Guardian yazdı İstanbul polisi harekete geçti

Ferit ZENGİN/MİLLİYET İstanbul polisi, İngiltere merkezli The Guardian Gazetesi’nin uluslararası bir kaçakçılık şebekesinin İstanbul üzerinden DAEŞ üyelerini Avrupa’ya ve Amerika'ya kaçırdığı iddası üzerine operasyon düzenledi. 4 yabancı uyruklu DAEŞ mensubunın yakalandığı operasyon çok sayıda çalıntı pasaport ve kimliklerle ele geçirildi. "Telegram" isimli çoklu mesajlaşma uygulamasına sızmayı başaran polis, yasal olarak yabancılara vize destek hizmeti sunan 2 firma üzerinden kaçakçılığın gerçekleştirildiğini tespit etti.

 The Guardian Gazetesi’nde 31 Ocak günü Vera Mironova ve Bethan McKernan imzasıyla yayınlanan bir haberde, bazı DAEŞ üyelerinin de aralarında bulunduğu kişilerin sahte pasaport ve vizelerle Avrupa ve Amerika’ya kaçırıldığını yönünde bilgilerin yer aldığı haber yayınlandı. Haberde, organizasyonu yapan şahısların, Suriye’den yasa dışı yollarla Türkiye’ye geçen örgüt mensuplarını Avrupa ve Amerika’ya kaçırdığı bilgisine yer verilirken, organizasyonu yapan şahısların Özbek bir şebeke olduğu bilgisine yer aldı.

 

Şebekenin hazırladığı, sahte Rus pasaportlarıyla bazı kişileri de Meksika’ya gönderdiği, Meksika’ya giden kişilerin ise ABD sınırına yöneldiği bilgisinin yer aldığı haberde sahte pasaport işlerini yapan kişilerin Telegram üzerinden “İstanbul Global Danışmanlık” diye bir grup açtıkları da ifade edildi.

POLİS EKİPLERİ TELEGRAM'DA 2 GRUBA SIZDI

ABD İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandıran muhabirlerin haberiyle harekete geçen İstanbul Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri iddialar üzerine çalışma başlattı.

Polis ekipleri önce Telegram üzerinden yayınlanan 2 gruba sızdı. İşlem yapan şüphelinin Özbek kökenli olmadığı Türkmenistanlı olduğu belirlendi. Polis ekipleri, gruptaki görüşmelerden İstanbul’da yabancılara yönelik vize danışmanlık işi yapan 2 adres tespit edip adreslere baskın yaptı. Şebeke üyesi 4 şahısın tespit edildiği çalışmalarda Şirinevler ve Esenyurt’taki adreslere düzenlenen baskınlarda Türkmen uyruklu Bek Mohamad Maradow, Didar Ş., Mısır uyruklu Muhammed Khamis Mahmod N. ve eşi Fatma Çolak N. gözaltına alındı. Ancak Fatma Çolak N.’nin hamile olması sebebiyle emniyete götürülmediği öğrenilirken gözaltına alınan şüphelilerin adresinde 8 Türk Pasaportu, 11 Türkmenistan Pasaportu, 36 farklı uyruklu şahıslar adına düzenlenmiş ikamet izin belgesi, sahtecilik yolu ile pasaportlara uygulanmak üzere temin edilmiş çok sayıda renkli vize fotokopisi, ele geçirildi.

 

Polis ekiplerince ele geçirilen pasaportların 8’inin Türk pasaportu olduğu ve haklarında çalıntı başvurusu olduğu öğrenildi. Yabancılara ait pasaportlarda ise Türkiye’ye giriş çıkış kaydı bulunmadığı, yurt dışından çalınmış olabileceği ifade edildi. Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye gönderilirken, soruşturmanın devam ettiği ve yeni gözaltıların olabileceği belirtildi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER